15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPost fara voie la spital

Post fara voie la spital

Bolnavii internati sunt amagiti zilnic cu supa de varza si mâncare de cartofi. Un proiect al Ministerului Sanatatii ar putea duce insa la marirea alocatiei de hrana.


Nu exista loc in Craiova in care Postul Craciunului sa fie respectat cu atâta sfintenie ca la Spitalul de Urgenta Craiova! Bolnavii internati aici nu au mai vazut de saptamâni intregi o bucata de carne in zeama lunga servita zilnic pe post de supa.


Gheorghe Curucu, pacient din comuna doljena Piscu Vechi, primeste de o saptamâna acelasi meniu searbad: supa de legume (o portie nu contine niciodata mai mult de un cartof, un morcov sau altele de genul acesta) si fiertura de alta leguma la felul doi. „De obicei, dupa ce termin farfuria cu supa nu mai astept si felul doi, ca nu mai am curaj. Duminica trecuta m-am dus si la cina si mi-a parut rau. Au avut macaroane cu ceva care semana la gust cu tarâtele, dar ei ziceau ca este pesmet“, a spus Curucu.


De un meniu asemanator au parte si medicii


Bolnavii care primesc mâncare de acasa nici macar nu se mai deranjeaza sa se duca la masa. „M-am dus si eu in prima zi, dar dupa ce am bagat lingura in mâncare de doua ori mi s-a taiat pofta. N-am vazut niciodata o mâncare atât de proasta. Varza nu are nimic in ea, iar la felul doi ni se da o farfurie cu putina zeama colorata si doi cartofi. Asa ca am renuntat sa mai merg la masa si manânc doar ce-mi aduc ai mei la pachet“, a spus Calin Petre, alt pacient, din Filiasi.


Bolnavii pe care nu-i viziteaza nimeni in spital se multumesc cu ce li se pune la masa. Desi in meniul zilei de ieri figurau si fulgii de ou prin supa inconsistenta, bolnavilor le-a fost imposibil sa gaseasca in farfurii ceva care sa semene macar cu albusul de ou. De un meniu asemanator au avut parte si medicii, doar ca acestia au primit, in plus, pandispan. Daca bolnavii nu prea au de ales si trebuie sa manânce ce li se pune in farfurie, medicii ocolesc sala de mese, procurându-si mâncare de la cel mai apropiat fast-food.


Fara carne pâna la Craciun


Reprezentantii Spitalului de Urgenta Craiova sustin ca bolnavii nu au sanse sa primeasca o bucata de carne la masa mai devreme de Craciun. „Fondurile sunt insuficiente pentru a asigura hrana adecvata bolnavilor. In momentul de fata avem 1.353 de bolnavi internati pe care ii hranim cu orez, cartofi, varza, fasole, totul fara carne. Carne vor primi probabil de Sarbatori“, a spus Mariana Trica, directorul de ingrijiri al Spitalului de Urgenta Craiova.


Potrivit normativelor in vigoare, bolnavii internati trebuie sa primeasca trei mese pe zi. Alocatia de hrana este diferita, in functie de afectiune si grupa de vârsta a pacientilor. Pentru cei mai multi dintre bolnavi (inclusiv copiii intre unu si trei ani), incadrati la regim comun, sunt alocati 47.000 de lei pe zi, pentru diabetici – 90.000 de lei, pentru bolnavii arsi – 63.000 de lei, lauze – 80.000 de lei, iar bolnavii care beneficiaza de dializa au si ei alocati 23.000 de lei.


Pentru ca pacientii sa fie hraniti bine, potrivit directorului de ingrijiri al Spitalului de Urgenta, ar trebui ca alocatia de hrana sa fie majorata cu aproximativ 20%.


Alocatii mai mari


Intr-un proiect al Ministerului Sanatatii Publice (MSP), aflat in dezbatere in acest moment, se propune o majorare cu 96% a alocatiei pentru nou-nascutii prematur din maternitati, cu 47% pentru copiii intre zero si trei ani, cu 27-34% pentru pacientii cu HIV/SIDA si cu 86,5% pentru copiii bolnavi de TBC, cancer, diabet sau hepatita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII