8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum poti sa-ti transformi defectele in atuuri

Cum poti sa-ti transformi defectele in atuuri

De câte ori in viata nu suntem pusi in situatia de a face bilantul calitatilor si defectelor noastre? Cu cât ne cunoastem mai bine defectele, incepem sa le infruntam si astfel putem reusi sa le tinem sub papuc. Daca ne ascundem imperfectiunile, la un moment dat acestea pot ajunge sa ne conduca, sa devenim persoane complexate.


Privind in urma la momentele-cheie din viata noastra, la un moment dat putem regreta anumite decizii luate, care poate au avut repercusiuni majore asupra vietii. Degeaba ne dorim acum sa putem sa mai schimbam ceva, timpul si viata au luat alte intorsaturi… De aceea, permanent, trebuie sa invatam sa extragem din personalitatea noastra, din felul nostru de a fi tot ceea ce ne impiedica sa fim admirati, sa stralucim in tot ceea ce facem. Defectele recunoscute (fata de tine insati in primul rând) sunt deja pe cale de a deveni aliatii tai. Stim mai bine ca oricine ca acele lucruri din comportamentul si felul nostru de a fi, pe care incercam sa le ascundem, ne pândesc la fiecare pas in viata noastra. De aceea este bine sa le infruntam in fiecare moment important.


Cei care stiu sa-si pozitiveze defectele obtin rezultate


Dar cum ajungem sa stim daca un anume mod de a ne comporta este un defect, iar altul o calitate? Experienta de pâna acum ne invata care sunt comportamentele pe care cei din jur le agreeaza si care sunt cele care sunt sanctionate. Sa spunem ca mergem la un interviu pentru o slujba la care poate doar am visat. Sa mintim in privinta felului nostru de a fi nu e o optiune, dar nici nu e cazul pentru o sinceritate debordanta. Cei care obtin posturile sunt cei care stiu sa-si pozitiveze defectele, cei care stiu sa se „vânda“ pe piata muncii intr-un ambalaj cât mai atragator. Nu spuneti niciodata: „Sunt imprastiata si dezorganizata.“ Mai bine spuneti: „Sunt creativa si privesc lucrurile intr-un mod cu totul si cu totul original“.


Recunoasterea defectelor ne scapa de complexe


Defectele sunt acele comportamente considerate indezirabile la nivel social, public. De exemplu, zgârcenia este un defect din punct de vedere al moralei crestine, dar rationalitatea economica o apreciaza ca sursa a acumularii de capital. Pe cale inversa, politetea unei persoane este placuta celor din jur tocmai pentru ca tine cont de nevoile lor, si nu de ale persoanei. Ne este foarte usor sa identificam defectele altora, deoarece nu trebuie sa ne gândim prea mult ce ne-a deranjat in comportamentul lor, este vorba de o reactie afectiva. Calitatile, in schimb, trebuie dovedite si reconfirmate in timp. Pentru ca raportul dintre defecte si calitati sa iasa mereu subunitar in cazul dumneavoastra, puteti pune in aplicare câteva din punctele de mai jos:


1. Descoperiti-va defectele!


Faceti un inventar al acelor lucruri care tin de natura dumneavoastra si care nu sunt pe placul celorlalti.


2. Recunoasteti-va defectele!


Admiteti in fata dumneavoastra ca nu sunteti perfecti, cerându-va sa jucati dupa anumite reguli, lumea nu va arata ca va uraste.


3. Orice defect poate fi transformat intr-o calitate


Este doar o chestiune de diferenta de perspectiva. Prezentati-va insusirile din punctul de vedere care ii avantajeaza si pe ceilalti.


4. Continuati sa va cultivati calitatile si sa le promovati


Daca stiti ca va e greu sa va treziti dimineata sa ajungeti la serviciu, plecati de la slujba doar când ati terminat tot ce aveati de lucru, nu inainte!


5. Gânditi-va la complimentele primite!


Gânditi-va la toate complimentele care vi s-au facut atunci când erati deprimat, când va vedeati in culori sumbre si va venea sa renuntati. Puteti chiar sa scrieti intr-un carnetel toate lucrurile dragute care vi s-au spus si numele celor de la care le-ati auzit, pentru a le putea reciti atunci când depresia va da din nou târcoale.


6. Nu dati sentinte absolute


Abordarile de tipul „totul sau nimic“ sunt si ele dovada unei perspective… defectuoase asupra lumii in care traim. Feriti-va de aforisme pesimiste gen „legile lui Murphy“, care, desi par logice, nu au valoare absoluta!


Uneori vi se poate intâmpla pur si simplu sa treceti printr-o pasa proasta, perioada in care defectele proprii vi se par si mai mari, si mai numeroase. Aparent, nu exista nimic care sa va poata salva din ghearele descurajarii, dar cu totii am avut pâna acum ocazia sa constatam efectul miraculos al prezentei cuiva care ne iubeste, asa cum suntem, cu calitatile si defectele noastre. Dragostea are marea virtute de a infrumuseta si de a idealiza realitatea din jur, iar privirea indragostita a partenerului e remediul cel mai nimerit pentru a ne readuce la o perspectiva… obiectiva asupra calitatilor noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS