11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest pentru libertate la PMS Craiova

Protest pentru libertate la PMS Craiova

Dupa ce, in cursul zilei de vineri, sute de detinuti din penitenciarele din toata tara au refuzat mâncarea in semn de protest fata de nepromulgarea proiectului de lege care gratiaza condamnatii putin periculosi, si detinutii de la PMS Craiova au declansat protestul. Actiunile detinutilor vin la scurt timp dupa vizitele intreprinse de catre deputatul Nati Meir prin mai multe inchisori din tara.


Detinutii din aproximativ o treime dintre penitenciarele din toata tara au declansat incepând de vineri proteste si câteva sute au intrat in refuz de hrana. Motivul este faptul ca proiectul de modificare a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, initiat de deputatul independent Nati Meir, nu a fost promulgat. Prezent pe 13 octombrie la Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) din Craiova intr-o vizita de documentare, Nati Meir a sustinut ca a initiat un proiect de lege pentru gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni. „Eu vizitez aproape toate penitenciarele. In unele dintre ele este aglomeratie, mai ales la Jilava si Rahova, unde stau câte doi sau trei intr-un pat. Pentru a reduce aglomeratia, am initiat un proiect prin care orice om care a pacatuit o data si are o pedeapsa pâna la cinci ani sa primeasca un cadou si sa inceapa alta viata“, a declarat atunci Nati Meir. Vineri, protestele au fost declansate de detinutii de la Penitenciarul Codlea si s-au extins rapid in toata tara, cuprinzând circa o treime dintre penitenciare. Cei care au de executat pedepse privative de libertate si-au manifestat nemultumirea in diferite moduri, de la declansarea grevei foamei, pâna la incendirea unor hârtii sau cearsafuri si scandarea cuvântului „libertate“.


Detinutii de la PMS Craiova, in refuz de hrana


Conform unui comunicat de presa emis de conducerea PMS Craiova, sâmbata, in jurul orei 15.30, un grup de 44 de detinuti din camera 16, din cadrul sectiei a III-a, de arestati preventiv, au decis sa protesteze pentru nepromulgarea proiectului de act normativ promovat de deputatul Nati Meir. Din grupul celor 44 de arestati preventiv care au protestat, doar 26 au ales sa refuze hrana oferita. Dupa ce cei 26 de detinuti au fost audiati de directorul unitatii impreuna cu medicul penitenciarului, acestia si-au exprimat, in scris, dorinta de a intra in refuz de hrana, in semn de solidaritate cu colegii din alte penitenciare. Intre orele 17.30 si 18.15 a fost distribuita masa de seara in toata unitatea. Dupa masa de seara, protestul s-a extins la mai multe camere, aflate pe cinci sectii diferite, din cele 14 ale unitatii. In cursul serii s-au alaturat protestului si femeile din doua celule, din cele sapte. Purtatorul de cuvânt al PMS Craiova a precizat ca nu s-au inregistrat incidente deosebite. „Detinutii s-au manifestat verbal, fara sa incerce sa iasa din camere sau sa agreseze alti detinuti sau cadre ale unitatii. In semn de protest, au aprins, pe geam, in afara camerelor, câteva ziare si cearsafuri. Conducerea unitatii a luat masurile necesare, conform procedurilor in vigoare, pentru a putea interveni in orice moment“, a declarat Daniel Barbu, purtatorul de cuvânt al PMS Craiova. Ieri, in jurul orei 16.00, aproximativ 400 de detinuti de la PMS Craiova declarasera ca intra in greva foamei.


Protest in majoritatea penitenciarelor


Miscarea de protest a detinutilor a cuprins rapid, in cursul zilei de sâmbata, aproape toate penitenciarele din tara. Protestele au inceput vineri, la Penitenciarul Codlea, iar sâmbata au cuprins si puscariile de la Rahova, Jilava, Botosani, Colibasi, Târgu Jiu, Ploiesti, Braila, Galati, Slobozia, Bacau, Constanta, Drobeta Turnu Severin si Craiova. Au urmat detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara, care s-au solidarizat cu protestatarii din celelalte penitenciare. Actiunea detinutilor din Timisoara se desfasoara in doua sectii ale penitenciarului si nu se manifesta in forme violente.


De ieri-dimineata, 88 de detinuti de la Penitenciarul din Iasi au intrat in greva foamei.


Ministrul justitiei monitorizeaza situatia


Conform unui comunicat emis ieri de Ministerul Justitiei, Monica Macovei a participat ieri la videoconferinta organizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor cu directorii penitenciarelor. Ministrul justitiei considera actiunea individuala a deputatului Nati Meir, prin care a promovat initiativa legislativa privind gratierea colectiva in mediul penitenciar, in conditiile in care nu exista o decizie a parlamentului, total nepotrivita. Monica Macovei a mai subliniat faptul ca initiativele legislative se promoveaza si se sustin in parlament.


Premierul vrea raport


Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu le-a solicitat ieri ministrului justitiei, Monica Macovei, si directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, procurorul Alexandru Serban, sa-i prezinte un raport complet asupra situatiei create prin protestul detinutilor, precum si propuneri pentru remedierea situatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS