7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIoana Radu, omagiata in Banie

Ioana Radu, omagiata in Banie

Cea de-a patra editie a Festivalului National „Ioana Radu“ s-a bucurat de un real succes in rândul publicului craiovean. Nicolae Furdui Iancu, Floarea Calota sau Veta Biris se numara printre interpretii care au tinut sa participe la spectacolul dedicat unei mari artiste.


Au fost mai intâi romantele care te ung pe suflet si apoi, pentru ca melancolia sa nu puna stapânire pe public, a urmat cântul popular. Fiecare dintre cele doua seri ale spectacolului a debutat cu un recital de romante, dupa care spectatorii au fost desfatati cu ritmuri de muzica populara. Spre deosebire de celelalte editii, de aceasta data, organizatorii evenimentului, Consiliul Judetean Dolj si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Dolj, au acordat o atentie deosebita romantei, un gen muzical despre care Ioana Radu afirma ca „se cânta: plângi râzând si sa râzi plângând“. Spectatorii au avut ocazia sa-i auda cântând romante si pe o serie de interpreti de muzica populara. Constantin Lataretu, Niculina Stoican, Floarea Calota, Nicolae Furdui Iancu au demonstrat ca pot sa cucereasca publicul si cu ritmurile lente ale romantei, dar si cu acordurile cântecului popular românesc.


Nu au uitat-o nici tinerii


„Romanta va dainui atâta timp cât va trai poporul român. Eu am descoperit romanta la zece ani, când tatal meu mi-a cumparat un pick-up, iar primele placi au fost cele cu Ioana Radu, Maria Lataretu“, a spus solista Mariana Deac. Si alti cântareti au marturisit ca au inceput sa indrageasca romanta datorita Ioanei Radu.


Foarte important este si faptul ca prima seara a festivalului a fost acordata artistilor tineri, iar ultima le-a apartinut seniorilor. Si daca tinerii cântareti au urcat pe scena Teatrului National din Banie pentru a cânta romante, nu este decât o dovada ca muzica Ioanei Radu a ramas vie in sufletele românilor.


Toti artistii care au readus in actualitate cântecele care au facut-o celebra pe Ioana Radu au fost acompaniati de orchestra Ansamblului „Maria Tanase“ si de pianistul Daniel Constantin Craciun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS