10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPNL si PD umplu golurile din guvern

PNL si PD umplu golurile din guvern

PNL si PD si-au nominalizat candidatii pentru functiile din fruntea ministerelor ramase vacante dupa demisiile conservatorilor si cea a fostului ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur. In acest din urma caz, postul a ramas vacant mai bine de o saptamâna, ceea ce a blocat activitatea ministerului.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca noul ministru al agriculturii a fost nominalizat in persoana penelistului Dan Motreanu, secretarul general al partidului. Tot un liberal, purtatorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, a fost propus pentru postul de vicepremier eliberat prin demisie de Bogdan Pascu dupa retragerea Partidului Conservator de la guvernare. Dupa discutiile de luni seara din cadrul coalitiei, Partidul Democrat s-a ales cu functia de ministru al economiei si comertului, in care l-a desemnat pe Mircea Toader, actualmente secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Restul functiilor de secretar de stat si de directori de agentii vor fi impartite intre PNL, 80 – 90%, si UDMR, 10 – 20%. Daca propunerile vor fi validate de presedintele Traian Basescu, PNL va avea zece ministri in cabinet, PD va avea noua, iar UDMR va ramâne cu patru ministri. Potrivit NewsIn, Mircea Toader a navigat impreuna cu presedintele Basescu pe când seful statului era ofiter de punte. In septembrie anul acesta, Toader a fost la un pas sa-si piarda functia. Liberalii au cerut demiterea sa dupa ce acesta declarase ca premierul Tariceanu este un om politic mic, pentru ca n-a acceptat sa-si dea demisia pentru organizarea alegerilor anticipate. La inceputul acestui an, Mircea Toader a dat statul român in judecata si a cerut doua miliarde de lei ca despagubiri pentru ca a fost anchetat de militie pe vremea comunismului. Ministrul desemnat al agriculturii, liberalul Dan Motreanu, este de formatie umanista, fiind absolvent al Universitatii de Vest Timisoara, sectiunea Litere, Filosofie-Istorie. Cursurile postuniversitare absolvite il recomanda mai curând pentru domenii precum administratia publica sau aparare, in conditiile in care a frecventat cursuri de specializare pe probleme administrative si Colegiul National de Aparare.


Cine aproba: Basescu sau parlamentul?


Partidele din opozitie sustin ca modificarile care vor fi operate in componenta guvernului trebuie sa primeasca aprobarea parlamentului. Liderii Coalitiei spun insa ca nu este nevoie de acest lucru, deoarece nu a intrat un partid nou la guvernare, ci doar a iesit unul, fara a fi schimbata configuratia executivului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS