10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalISCIR pune biciul pe Regia de Termoficare

ISCIR pune biciul pe Regia de Termoficare

In urma unui control inopinat facut de inspectorii ISCIR la sapte centrale termice de cartier din Craiova a reiesit ca cinci dintre ele nu functioneaza conform normelor legale in vigoare.


Amintirea dezastrului ramas in urma exploziei din cartierul Lapus i-a facut pe inspectorii Inspectiei de Stat pentru Controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) sa raspunda prompt la solicitarea prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, de a efectua controale la centralele termice de cartier sau la cele care functioneaza in institutii publice pentru a se constata starea de functionare a lor. In urma controlului facut la sapte centrale termice de cartier s-a constatat ca cinci dintre ele prezinta mai multe deficiente de functionare printre care: lipsa autorizatiei de functionare, lipsa contractului de furnizare a gazului, precum si lipsa proiectului avizat de ISCIR sau MLPTL. Din cele 68 de centrale din institutii publice cum ar fi scoli, gradinite, muzee, 27 nu respecta normele tehnice de functionare.


Incepând cu 29 noiembrie, inspectorii ISCIR au interzis functionarea acestor centrale pâna la intrarea lor in legalitate. Toate centralele care nu respecta normele tehnice in vigoare si pentru care s-a dispus inchiderea functioneaza in prezent pe raspunderea conducatorului unitatii. In ultima instanta, inspectorii pot sesiza Parchetul sau politia pentru ca mentinerea in functiune a unei centrale care nu respecta prevederile tehnice poate afecta siguranta cetatenilor din oras.


Ce nu se poate moderniza se transforma


Orasul dispune de 27 de centrale termice de cartier aflate in administrarea Regiei Autonome de Termoficare. Directorul RATf, Tatian Tudorache, nu pare speriat de controalele inspectorilor ISCIR pentru ca anul viitor il va gasi cu toate centralele modernizate. „Din cele 27 de centrale termice pe care le avem, noua au fost modernizate anul trecut si operatiunea ne-a costat 50 de miliarde de lei, sase sunt in curs de modernizare si ne costa tot atâtia bani, iar centralele termice din Craiovita Noua vor fi transformate in puncte termice, operatiunea costându-ne 300 de miliarde de lei“, a spus Tatian Tudorache.


Pâna una-alta, toate centralele pe care inspectorii le-au gasit in neregula functioneaza, nici o autoritate din Craiova neasumându-si responsabilitatea de a lasa cartiere intregi in frig.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS