10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContrabanda bulgareasca, armament... românesc

Contrabanda bulgareasca, armament… românesc

Anchetatorii au indicii ca toate componentele de mitraliera care veneau din Bulgaria si au fost descoperite la intrarea in tara de politistii de frontiera si vamesii calafeteni ar fi fost fabricate in România.


Investigatiile in cazul contrabandei cu componente de mitraliera sunt derulate in prezent de politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova si Biroul Arme, Explozibili, Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, sub coordonarea unui procuror al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Craiova. Ancheta a scos deja la iveala o serie de informatii potrivit carora chiar statul român ar fi implicat in aceasta afacere dubioasa cu arme militare.


Reamintim ca sâmbata, in jurul orei 13.00, soferii bulgari Kostadin Ivanov Bodurov, de 49 de ani, din Asenovgrad, si Seydi Yusmenov Cheshliev, de 42 de ani, din Borino, au trecut Dunarea cu bacul pentru a intra in România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat cu un tir incarcat doar cu cinci cutii si sase boxpaleti din lemn. Cel putin asa rezulta din factura de insotire a marfii cu seria 26A / nr. 4500194893 / 01.12.2006, in care se mentiona ca „marfa“, evaluata la peste 132.000 de euro, avea ca destinatie Finlanda. Deoarece au avut suspiciuni cu privire la marfa, vamesii si politistii de frontiera au decis sa controleze tirul, ocazie cu care au constatat ca toate cele cinci cutii erau incarcate cu 99 de tevi de mitraliera nou-noute, calibrul 7,62 mm, iar pe boxpaleti erau stivuite 1.650 de benzi de mitraliera si cutii de cartuse atent ambalate, tot noi.


Factura masluita


Cei doi soferi au fost retinuti, iar Tribunalul Dolj a emis duminica pe numele lor mandate de arestare preventiva pe 20 de zile. Bulgarii sunt cercetati deocamdata de procurori pentru contrabanda in forma calificata, folosirea de acte nereale si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.


Anchetatorii craioveni au solicitat autoritatilor bulgare amanunte cu privire la acest transport. Pe post de raspuns au primit prin fax factura cu aceeasi serie si acelasi numar care se afla si asupra soferilor de tir. Numai ca, surpriza, pe aceasta factura se mentiona ca autocamionul transporta… tevi de mitraliera, benzi si cutii de cartuse. Mai mult, conform unor surse judiciare, documentele justificative ale marfii mentionau ca tara de origine a tevilor de mitraliera este… România. Acest amanunt urmeaza sa fie insa lamurit de procurori si politisti in zilele urmatoare, confruntând seriile imprimate pe componentele de mitraliera cu cele ale armelor de acest gen fabricate in România. Si aici insa se prefigureaza o serie de probleme, intrucât, desi armele sunt noi, multe serii sunt incomplete sau ilizibile.


Destinatie oficiala: Kuopio, Finlanda


Armamentul gasit in tirul care se pregatea sa tranziteze Punctul de Frontiera Calafat avea ca destinatie finala un magazin (depozit) de arme din Finlanda, situat in regiunea Kuopio, in provincia Savo de Nord, una dintre cele 12 provincii ale tarii. Potrivit datelor inscrise pe cutiile cu armament, transportul urma sa ajunga la adresa „Kuopion Asevarikko, Neulaniementie 6, FI-70210 Kuopio“, dar soferul le-a declarat politistilor ca nu cunostea ce se afla depozitat in vehiculul pe care il conducea si nici unde ar fi trebuit sa ajunga. Denumirea de Kuopion Asevarikko este asemanatoare cu cea a unui vechi depozit de arme, construit in 1918 in regiune si care a avut, ulterior, mai multe denumiri. Aici se comercializeaza echipament militar, arme de vânatoare, cartuse, componente. Asa s-ar putea explica de ce in camionul care urma sa tranziteze România au fost gasite componente de arme si cutii cu munitie.


Oamenii legii care ancheteaza in prezent dosarul de contrabanda cu arme considera insa ca transportul nu prea avea sanse sa ajunga in Finlanda. Toti banii pe care ii aveau la ei soferii tirului erau… 50 de euro, cu care nu ar fi putut decât sa lase marfa in România si sa se intoarca acasa.


Oras infratit cu Craiova


Kuopio este un oras important in estul Finlandei, cu o populatie de 88.000 de locuitori, situat la 400 km de capitala tarii, Helsinki. Orasul este infratit cu municipiul Craiova.


Regiunea Kuopio este prezentata ca o zona turistica importanta a Finlandei, cu lacuri, insule si dealuri impadurite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS