14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliul judetean, bombardat cu oferte de la banci

Consiliul judetean, bombardat cu oferte de la banci

Aproximativ 15 banci au facut oferte consiliului judetean pentru imprumutul de peste 500 de miliarde pe care administratia doljeana doreste sa-l contracteze anul viitor. Imprumutul va creste de trei ori suma pe care institutia planuia sa o cheltuiasca pentru investitii.


Cele 530 de miliarde pe care autoritatile judetene planuiesc sa le cheltuiasca pe investitii de infrastructura au atras la discutiile de saptamâna trecuta aproximativ 15 banci care au dorit sa-si prezinte ofertele. Potrivit vicepresedintelui CJ Dolj, Constantin Dascalu, toate propunerile vor fi atent analizate, urmând ca institutia sa intocmeasca anul viitor documentatia pentru licitatie. Dascalu a declarat ca va avea câstig de cauza institutia bancara a carei oferta va presupune cele mai mici costuri pentru consiliu, iar creditul va fi angajat cel târziu in lunile februarie-martie anul viitor. „Am avut discutii cu toate bancile care opereaza pe piata din Craiova, dar si cu banci centrale care nu au reprezentante in Craiova. Impreuna cu comisia de buget-finante din consiliu am prezentat intentia noastra de a angaja creditul, am facut solicitarea de a primi propuneri cu produse bancare cât mai convenabile pentru noi, astfel incât sa putem intocmi documentatia de licitatie cât mai detaliat. Dobânda acestui credit va fi cea mai mica din piata, insa pe noi ne intereseaza costul total al creditului“, a spus Dascalu. Vicepresedintele CJ pe probleme economice a adaugat ca printre ofertele bancare propuse de institutiile financiare se numara, pe lânga creditul bancar, si emisiunea de obligatiuni, iar cele doua posibilitati va trebui puse in balanta pentru a vedea care este cea mai avantajoasa.


Casa memoriala „Elena Farago“, reabilitata la anul


Banii pe care administratia judetului urmeaza sa-i ia de la banca suplimenteaza de aproximativ trei ori suma totala pe care institutia o va cheltui in 2007 pe investitii. CJ Dolj intentioneaza sa finanteze o serie de cereri care zac in sertarele institutiei de ceva timp si pentru care pâna in prezent nu s-au gasit bani. Printre acestea se numara centralele termice pentru centrele medico-sociale aflate in grija consiliului, dar si reabilitarea casei memoriale „Elena Farago“, lucrare propusa acum câtiva ani si pentru care consiliul va scoate din bugetul judetului aproximativ patru miliarde de lei vechi. „Bugetul de investitii pe anul 2007 va fi de aproximativ 800 de miliarde de lei, in timp ce anul acesta am avut doar 250 de miliarde, fara a pune la socoteala cele peste 160 de miliarde primite pentru Rast. Fondul de investitii cuprinde banii prevazuti in acest scop in bugetul propriu al consiliului, banii strânsi in fondul de rezerva, dar si banii din creditul pe care il vom contracta“, a precizat Constantin Dascalu. Vicele CJ a adaugat ca sumele pentru lucrarile de infrastructura in baza carora va fi contractat creditul de 530 de miliarde de lei au rezultat in urma studiilor de fezabilitate, dar acestea s-ar putea reduce in urma licitatiilor pe care le va organiza consiliul.


Drumurile, modernizate pe credit


Sutele de miliarde pe care administratia doljeana doreste sa le ia de la banca vor fi folosite la reabilitarea unor drumuri judetene. In plus, consiliul judetean isi propune sa finanteze din acesti bani si extinderea Sectiei de Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS