12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBodu n-a facut-o legal in Banie

Bodu n-a facut-o legal in Banie

Cu toate ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis, verbal, interzicerea distribuirii pliantelor tiparite pentru campania ANAF „S-o facem legal“, la cererea unor organizatii nonguvernamentale, elevii doljeni ar putea sa se delecteze in pauze citind mesajele Fiscului. Conducerea Colegiului National „Fratii Buzesti“ pare dispusa sa distribuie pliantele campaniei.


Ajuns in Craiova pentru a promova campania ANAF „S-o facem legal“, Sebastian Bodu a folosit in prezentarea pe care a facut-o liceenilor de la Colegiul National „Fratii Buzesti“ un limbaj academic, diferit de limbajul de cartier utilizat in pliantele campaniei. „Eu nu am exercitiul acestui limbaj si nu il folosesc, dar aceste pliante au fost facute de liceeni sub coordonarea unor prieteni de-ai mei sociologi. Sunt mesaje de marketing si trebuie sa contina un limbaj care sa atraga atentia“, a explicat Sebastian Bodu, presedintele ANAF. Seful Fiscului le-a explicat liceenilor craioveni ce inseamna taxele si impozitele, de ce trebuie acestea platite si unde duce neplata lor. Elevii au aflat astfel definitia unor termeni pe care i-au auzit de multe ori fara sa stie ce inseamna, cum ar fi „evaziune fiscala“, „economie subterana“ sau „paradis fiscal“. Bodu si-a pigmentat prezentarea cu intâmplari inedite din actiunile „oamenilor buni de la Fisc“, care au descoperit ca o masina de pompieri transporta in loc de apa alcool sau ca instalatiile de alcool erau transportate cu ambulanta.


Palatele romilor, luate in vizor de liceeni


Finalul intâlnirii le-a apartinut insa liceenilor craioveni, care nu s-au sfiit sa ii puna intrebari sefului ANAF intr-un limbaj diferit de cel utilizat in pliantele campaniei, cele mai multe referindu-se la constructiile ilegale, si au cerut explicatii pentru faptul ca, desi romii nu isi platesc taxele si impozitele catre stat, Fiscul nu ia nici o masura. „Nu-si platesc impozitele, utilitatile si, daca ar fi sa le scoatem la vânzare palatele, nu ar veni nimeni sa le cumpere. Unele nu sunt inscrise nici in cartea funciara si nu poti sa pui sechestru pe ele. Aceste bunuri nu pot fi valorificate pentru ca nu exista cumparatori“, a explicat Bodu. In timp ce ii sfatuia pe tineri sa isi plateasca taxele si impozitele, din public s-a auzit urmatoarea intrebare: „Cum sa isi platesca taxele si impozitele un cetatean care are salariul minim pe economie? Ati incercat sa traiti in pielea unui om care are salariul minim pe economie?“. Raspunsul sefului de la Fisc s-a redus la un simplu „nu“.


Liceenii craioveni „o fac legal“ si cu pliante


Cu toate ca Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu a hotarât daca va distribui pliantele campaniei in scoli, conducerea Colegiului National „Fratii Buzesti“ a spus ca aceste pliante pot fi distribuite liceenilor. „Nu am primit nimic oficial din partea MEC, dar vom lua o decizie impreuna cu conducerea scolii“, a declarat Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj. Zamfirica Petrescu, directorul CN „Fratii Buzesti“, a precizat ca liceenii vor ajunge insa in posesia pliantelor. „Ministrul a facut unele declaratii, dar noi nu am primit nimic in scris, asa ca pliantele se vor imparti“, a spus directorul.


„Prezenta mea impune un formalism“


„Suna nasol. Nu-ti convine. Te oftici“ sunt doar câteva dintre mesajele de marketing pe care le contin pliantele campaniei ANAF „S-o facem legal“. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a decis, la cererea unor ONG-uri, sa interzica distribuirea in scoli a pliantelor care contin, in opinia protestatarilor, un limbaj de forta, ceea ce denota un tip totalitar de intelegere a ratiunilor statului si insulta nivelul de cultura si inteligenta al elevilor, pe care ii considera „smecheri de cartier“. Sebastian Bodu a declarat ca nu a primit nimic oficial din partea MEC legat de interzicerea pliantelor si va lasa la latitudinea conducerii scolilor distribuirea acestora. „ANAF nu a primit nici o adresa din partea MEC si directorii de scoli vor decide daca aceste pliante se vor distribui sau nu. Pliantele au fost blamate de un grup de ONG-uri printre care se afla si unele apartinând minoritatilor etnice si sexuale. S-a spus ca este un limbaj de forta, dar statul in esenta lui presupune forta, iar prezentarea notiunilor de fiscalitate am facut-o cât mai atragatoare, pe intelesul elevilor de nivel mediu“, a spus Bodu. Cât despre faptul ca in intrebarile pe care i le-au adresat liceenii craioveni nu s-au regasit cuvinte cum ar fi „smecher“, „bazat“ sau „fraier“, presedintele ANAF considera ca acestia si-au controlat limbajul. „Era un cadru formal si au vorbit asa cum vorbesc la cursuri. Prezenta mea impune un formalism“. Daca elevii craioveni vor sa stie mai multe despre fiscalitate, mesajul ANAF este simplu – „Intreab-o pe diriga ta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS