10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParintele Calciu, inmormântat la Manastirea Petru Voda

Parintele Calciu, inmormântat la Manastirea Petru Voda

Preotul Gheorghe Calciu, decedat in urma cu o saptamâna, la Washington, va fi inmormântat duminica la Manastirea Petru Voda din Neamt, asa cum a cerut in testament.


Trupul neinsufletit al parintelui va fi adus in tara in cursul zilei de astazi si va fi depus la manastirea Radu Voda. Mâine seara se va face prohodul si slujba, la care va participa un sobor impresionant de preoti, iar inmormântarea va avea loc duminica. Parintele Gheorghe Calciu s-a nascut pe 23 noiembrie 1925, la Mahmudia, judetul Tulcea. A facut peste 21 de ani de inchisoare in timpul regimului comunist. Prima data a fost inchis in 1948, pentru ca si-a exprimat in mod deschis parerile anticomuniste, si a stat doi ani in penitenciarul de reeducare pentru studenti de la Pitesti. Parintele Calciu a mai suferit in inchisori vreme de peste 14 ani, fiind un temut „grevist al foamei“. Eliberat in urma amnistiei generale din 1964, s-a casatorit cu sora a doi fosti detinuti politici, Adriana Dumitreasa, cu care are un fiu, Andrei, in prezent jurist in Washington D.C. A urmat cursurile Facultatii de Filologie, Sectia franceza, si ale Facultatii de Teologie. Autoritatile comuniste l-au impiedicat sa-si sustina teza de doctorat in teologie.


Eliberat dupa interventia unor lideri mondiali


In 1977, parintele Gheorghe Calciu a criticat dur intentiile regimului de a darâma Biserica Enei din Bucuresti, in locul careia se dorea construirea unui restaurant. Predicile sale de la Biserica Radu Voda, adresate in special tinerilor, i-au atras o noua condamnare, in 1979, ceea ce a provocat un val de proteste din partea diasporei. In ajutorul sau au intervenit intelectuali precum Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu si Paul Goma. Dupa intense presiuni internationale, venite din partea unor lideri ca premierul Marii Britanii Margaret Thatcher, presedintele Statelor Unite Ronald Reagan si Papa Ioan Paul al II-lea, parintele Calciu a fost eliberat in 1984, iar in 1985 a fost obligat sa paraseasca definitiv tara. In exilul din SUA, si-a continuat eforturile pentru apararea intereselor românilor, fiind autorul ideii Romfest si unul dintre fondatorii evenimentului bienal cu acelasi nume – cea mai mare sarbatoare a românilor din diaspora – al carui Comitet International l-a condus. Parintele Calciu a slujit la Biserica Ortodoxa Româna „Sfânta Cruce“ din Alexandria, Washington D.C., si a venit deseori in tara, ultima data luna trecuta, pentru a participa la diferite evenimente religioase.


Pe patul de suferinta de la Spitalul Militar Central din Bucuresti, parintele Gheorghe Calciu a scris o scrisoare, un adevarat testament spiritual, intitulat „Dumnezeu m-a certat, dar mortii nu m-a dat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS