13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIcoanele protejeaza elevii doljeni

Icoanele protejeaza elevii doljeni

Cu toate ca exista voci care sustin ca prezenta simbolurilor religioase in clase ii discrimineaza pe copii, elevii doljeni si dascalii lor considera ca icoanele fac parte din viata lor si din traditiile mostenite din batrâni.


Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a recomandat Ministerului Educatiei si Cercetarii sa afiseze simbolurile religioase in clase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamântului religios. Recomandarea CNCD a venit dupa ce un profesor din Buzau a cerut consiliului sa se retraga obiectele de cult din scoli, pe motiv ca fiica sa este discriminata religios. Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a luat o decizie in acest sens si problema va fi dezbatuta in cadrul Comisiei de Invatamânt in parlament. Reprezentantii invatamântului doljean si cei ai Mitropoliei Olteniei considera insa benefica pentru elevi prezenta simbolurilor religioase in salile de clase atâta timp cât parintii si profesorii sunt de acord. „Fiecare diriginte isi organizeaza clasa, impreuna cu elevii, asa cum considera ca este mai bine pentru stimularea acestora. Icoanele nu au cum sa influenteze negativ elevii, iar cei de alte religii, daca se simt deranjati sau discriminati, pot face solicitari in acest sens, dar cum 99% dintre elevii doljeni sunt de religie ortodoxa nu putem vorbi de discriminare religioasa in unitatile de invatamânt“, a spus Diana Busoi, inspector general, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj.


Icoanele, ajutor la teze si lucrari de control


In majoritatea claselor din scolile si liceele doljene exista câte o icoana deasupra tablei, icoana pe care elevii o considera de mare ajutor la lucrari de control si testari. „Inainte de lucrare ne uitam la ea si ne rugam ca doamna sa ne dea mai usor si sa facem bine la lucrare. Si daca te rogi, de cele mai multe ori are efect“, a spus Ionut, un elev din clasa a II-a de la Colegiul National „Elena Cuza“. „Eu ma rog asa cum m-a invatat bunica si de multe ori când doamna invatatoare intreaba ceva ma uit la icoana si ma rog sa stiu sa raspund bine“, a spus Camelia, o eleva din clasa a III-a de la acelasi liceu. Prezenta icoanelor in scoli este sustinuta si de directorii unitatilor de invatamânt, care considera ca elevii trebuie crescuti „cu frica lui Dumnezeu“. „La noi in liceu sunt si musulmani, si baptisti, si penticostali, dar mi se pare normal ca in clase sa fie icoane pentru ca 90% dintre elevii nostri sunt de religie ortodoxa si trebuie sa ne crestem copiii asa cum am fost crescuti si noi, cu frica lui Dumnezeu. Ortodoxismul este o religie toleranta si copiii nu sunt indoctrinati“, a spus Mircea Nastase, directorul Colegiului National „ Elena Cuza“. In mediul rural, prezenta icoanelor in scoli are o importanta si mai mare pentru micile comunitati, deoarece aici educatia religioasa incepe din familie si nu a putut fi interzisa nici in anii comunismului. „Copiii au nevoie de educatie religioasa si noi, si preotul, si parintii incercam sa le oferim acest lucru. Când ajung la scoala ei au deja notiuni de religie si merg alaturi de parintii sau bunicii lor la biserica duminica, asa ca orele de la scoala nu fac decât sa ii ajute. Cu icoanele au crescut de mici si faptul ca gasesc una si la scoala nu reprezinta pentru ei ceva deosebit“, a spus Constantin Preda, directorul Scolii Generale Afumati.


Violenta si limbajul vulgar, pericol pentru elevi


Reprezentantii Mitropoliei Olteniei considera ca nu simbolurile religioase ii afecteaza pe elevi, ci imaginile violente si limbajul vulgar cu care acestia se confrunta zi de zi. „In prezent nu se justifica o dezbatere publica pe aceasta tema, pentru ca este evidenta discriminarea majoritatii populatiei care se declara religioasa, cei 99% care apartin unui cult recunoscut de stat. S-ar justifica o dezbatere publica legata de modul in care imaginile demonice prezente in viata noastra prin mass-media violenteaza spiritul copiilor (violenta execesiva, limbaj vulgar si licentios, sexualitate si erotism agresiv)“, a spus parintele Ionut Resceanu, inspector eparhial in cadrul Biroului de Invatamânt al Mitropoliei Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU