Explozie de viroze respiratorii

Autori


Un nou tip de viroza respiratorie si-a facut aparitia in acest sezon. Boala afecteaza in special copiii, provocând, pe lânga simptomele obisnuite, si varsaturi, diaree sau dureri abdominale.

Numarul imbolnavirilor respiratorii a cunoscut in ultima vreme o adevarata explozie in judetul Dolj. Persoanele stresate, bolnavii cronic, persoanele care petrec mult timp in colectivitati si indeosebi copiii cad victima imbolnavirilor, fie ca este vorba de viroze sau infectii respiratorii.

Cazurile cele mai grave, cu complicatii, necesita tratament spitalizat. Numai in aceasta luna numarul copiilor internati la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova a ajuns la 107, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, când s-au inregistrat doar 27. Reprezentantii unitatii sanitare atrag atentia ca virusul raspunzator de aceste imbolnaviri este destul de puternic, producând, pe lânga simptomele cunoscute, si simptome digestive. „Viroza se manifesta prin rinoree (scrugere nazala abundenta), tuse, lipsa poftei de mâncare, febra la care se adauga alte simptome atipice cum ar fi varsaturi, diaree si dureri abdominale. La toate cazurile internate s-au constatat forme de gravitate medie, pâna acum neinregistrându-se nici un deces“, a declarat dr. Manuela Musa, medic epidemiolog, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova.

Dr. Musa a mai spus ca numarul imbolnavirilor nu este totusi foarte mare, iar cazurile au fost inregistrate izolat, astfel ca nu poate fi declarata o epidemie. Imbucurator este insa faptul ca pâna acum nu a fost internat nici un pacient cu gripa.

Copiii infofoliti se imbolnavesc mai repede


Cauza numarului foarte mare de imbolnaviri este pusa de medici pe seama schimbarilor bruste de temperatura. „Este un anotimp capricios cu variatii bruste de temperatura. Avem zile prea calduroase pentru aceasta perioada care alterneaza cu zile friguroase. In plus, parintii, dorind sa-si protejeze copiii de imbolnaviri, exagereaza, infofolindu-i atunci când ies afara, iar in casa nu le asigura o temperatura constanta. In mod normal, o camera nu trebuie sa fie supraincalzita, dar nici prea rece, cu o temperatura care sa se incadreze intre 22 si 23 de grade Celsius, iar aerul din incapere nu trebuie sa fie uscat“, a mai spus dr. Musa.

La aparitia primelor simptome, parintii sunt sfatuiti sa mearga imediat cu copiii la medic. Daca se confirma diagnosticul de viroza respiratorie, copilul trebuie retras de la scoala sau gradinita si trebuie tratat acasa potrivit indicatiilor medicale (antitermice pentru scaderea temperaturii, analgezice, ceaiuri, vitamine etc). Medicii avertizeaza ca este o mare greseala tratamentul virozelor respiratorii cu antibiotice. Antibioticele nu au efect asupra virozelor respiratorii, dar pot sa produca reactii secundare destul de serioase cum ar fi distrugerea florei intestinale sau sa duca la instalarea rezistentei organismului la un tratament ulterior cu acelasi antibiotic. „Sugarii trebuie protejati in mod deosebit de aglomeratie. Mama nu trebuie in nici un caz sa plece cu bebelusul la cumparaturi in hipermarket, trebuie sa permita mai rar cunostintelor sa-l viziteze acasa si sa respecte intocmai calendarul de vaccinari stabilit de medicul de familie“.

Medicii de medicina scolara au in aceasta perioada responsabilitatea de a identifica elevii si prescolarii bolnavi din unitatile de invatamânt si sa-i trimita acasa pâna la insanatosire.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 30 noiembrie 2006

Actualitate

» Licitatia pentru autobuzele RAT, ilegala
» Bodu a zburat doi directori de la fiscul doljean
» Pensionarii se pot inscrie pentru bilete de tratament
» Presa, de veghe la consilieri
» Agresorii din Brazda s-au predat

Local

» Liceenii au cinstit Unirea
» Traditiile au murit
» Proximitatea a primit in dar calculatoare
» Bodu n-a facut-o legal in Banie
» Skoda Roomster, pe piata craioveana
» Clientii s-au calcat in picioare pentru promotiile real,-
» Intra in Europa cu Radio Sud!
» Bradesti contra Grassetto
» Leul face ravagii pe piata valutara
» Luxul din tren, la mâna calatorilor

Dolj

» Zece manageri de spitale in Dolj

Sport

» „Universitatea este pe un drum bun“
» „Luam punctele si plecam“
» Probleme medicale la Stiinta
» Neagoe, cosmarul giulestenilor
» Gherhard sau Caba, in locul lui Andries
» Colegiul „Constantin Brâncusi“ s-a impus la „Cupa 1 Decembrie“
» Nu au sosit panourile
» Scurte stiri
» A venit primavara pentru „câini“
» „Vrem sa jucam cu Barcelona“
» „România s-a apropiat mult de Germania“
» Codrea este vazut bine la Siena

Bani & Afaceri

» Firmele „joaca“ dupa lege noua
» Spion in magazine, afacere de viitor

Sanatate

» SIDA, o boala care stigmatizeaza
» Campanie antidiscriminare de Ziua Mondiala Anti-SIDA
» Rozmarinul imbunatateste digestia
» Operatia nu este obligatorie in lombosciatica

Magazin

» Ia te uita
» Bancul zilei
» Parfumul – o istorie de mii de ani
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» MERCURIAL
» Bonusuri de Mos Craciun
» Lux in largul marii
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita
» Bancul zilei
» Papusa Barbie

Opinii

» Batalia pentru România
» Joc de glezne, baieti!

Top