10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalarii un pic mai mari in sanatate

Salarii un pic mai mari in sanatate

Cadrele medicale au obtinut un procent mai mic la salarii decât au sperat, dar vor gratuitate la certificate prenuptiale si fise medicale pentru scoala de soferi.


Cadrele medicale sunt nemultumite de rezultatul negocierilor dintre sindicate si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si considera ca personalul medical ar fi putut obtine mai mult de la guvern daca sindicalistii le-ar fi reprezentat interesele mai bine. De exemplu, o parte din angajatii Spitalului de Urgenta Craiova sustin ca marirea cu 44% in urmatorii doi ani este praf in ochi. „In 2007 vom intra in Uniunea Europeana, dar salariile ramân in continuare mizere. Un medic rezident din Occident câstiga 180 de euro pe o singura garda, ceea ce inseamna un câstig lunar de aproximativ 1.800 de euro. La noi, in schimb, medicul rezident din anul IV abia daca ia 180 de euro pe luna. Este jignitor“, a spus dr. Valeriu Vilcea, medic primar chirurg.


Cadrele medicale mai spun ca acordul semnat de MSP cu sindicatele este ambiguu, neprecizând daca marirea de 22% in 2008 se va aplica la salariul existent la nivelul anului 2006 sau 2007. „Când ne-am trimis reprezentantii la Bucuresti stiam ca vor negocia o marire de 70%. Nu stiu ce s-a intâmplat, probabil nu au reusit sa obtina mai mult. Pe noi insa nu ne incalzeste cu nimic. Peste doi ani vom avea aceleasi salarii de mizerie. In aceste conditii, cei mai prosti dintre noi vor ramâne sa lucreze in continuare pe salarii mici in tara si vor sta cu mâna intinsa la pacienti, iar cei mai destepti vor lua calea strainatatii. Doar stim cu totii ca sunt locuri de munca bine platite in strainatate pentru asistentii medicali“, a spus o asistenta.


Certificate prenuptiale


In urma negocierilor purtate duminica cu reprezentantii MSP, liderii Federatiei SANITAS au convenit sa suspende declansarea grevei generale anuntate pentru 28 noiembrie. Sindicalistii au primit in schimb promisiuni din partea MSP privind marirea salariilor cu 44%, in urmatorii doi ani. Astfel, pâna in decembrie 2007 cadrele medicale din unitatile sanitare publice vor obtine o marire salariala cu 22%, iar pâna la sfârsitul anului 2008 inca 22%, aplicata in doua transe (ianuarie – august 10% si septembrie – decembrie 12%), la care se vor adauga si anumite sporuri care urmeaza sa fie negociate. De asemenea, se vor acorda indemnizatii pentru preventia sanitara, de 15 % din salariul de baza, pentru personalul contractual din unitatile sanitare finantate de la bugetul de stat.


Pe lânga marirea salariala, angajatii din sanatate vor mai beneficia de eliberarea gratuita a unor documente, cum ar fi certificat prenuptial si fisa medicala pentru scoala de soferi, precum si de gratuitate la servicii medicale, tratament si medicatie. Ultimul punct, dar nu cel mai lipsit de importanta, este elaborarea unor normative minime de personal, pâna la 15.12.2006, care sa se coreleze cu conditiile specifice ale fiecarei unitati sanitare. Toate aceste modificari vor fi cuprinse intr-un act normativ pe care MSP va trebui sa-l trimita guvernului pâna la jumatatea lunii decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS