9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoartea bebelusului din Motatei naste dispute intre autoritati

Moartea bebelusului din Motatei naste dispute intre autoritati

Medicii legisti au stabilit ieri ca Ionut Golariu, fiul lui Ion Golariu si al Marinelei Urâta, din comuna Motatei, a murit dupa ce s-a asfixiat cu propria voma.


Mama bebelusului decedat in cursul zilei de luni, in localitatea doljeana Motatei, ar putea fi cercetata penal, dupa ce micutul i-a murit in brate. Ar fi al doilea dosar penal, deschis in acest caz, dupa cel intocmit pe numele rapitoarei copilului.


Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj a comunicat ieri ca, in urma necropsiei efectuate la Spitalul Calafat, s-a constatat ca decesul minorului Ionel Golariu a survenit in urma unei asfixii mecanice prin obturarea cailor respiratorii cu continut gastric. Cu alte cuvinte, baietelul a murit dupa ce s-a inecat cu propria voma. Acesta este doar rezultatul preliminar al necropsiei, care a fost trecut si in certificatul medico-legal necesar inmormântarii. Pentru ca decesul a survenit in bratele mamei, când acesta era hranit, urmeaza ca, in functie de raportul medico-legal care va fi intocmit de Institutul de Medicina Legala Craiova, sa se faca si o eventuala incadrare juridica a unei posibile fapte penale.


Directia Copilului arata cu degetul spre primarie


Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj si Primaria Motatei au cazut de acord, atunci când acesta a fost dus acasa, ca locul copilului este in sânul familiei. Acum, dupa ce micutul a murit, cele doua institutii arunca pisica de la una la alta. Cei de la DGASPC Dolj sustin ca nu pot interveni in nici un fel in acest caz, momentan toata sarcina revenind politiei, Judecatoriei Craiova si, implicit, reprezentantilor primariei din comuna Motatei. „Diagnosticul nu o incrimineaza pe mama, este vorba de acel retur al lichidului gastric, cu care bebelusul s-a inecat. Acum, noi nu ne putem pronunta, asteptam decizia organelor abilitate. In cazul in care i se va deschide dosar penal mamei, reprezentantii Primariei Motatei au obligatia de a intocmi un plan de servicii sociale, putând depune o propunere Judecatoriei Craiova si pentru decaderea din drepturi a parintilor sau preluarea celorlati copii in regim de urgenta, in plasament sau la asistenti maternali profesionisti. Pâna atunci noi nu putem interveni, nu ne permite legea… Momentan, orice afirmatie se poate considera hazardata, sa vedem daca Procuratura dupa diagnosticul pus o poate considera pe mama vinovata“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj. Reprezentantii directiei marturisesc insa ca au fost informati ca tatal este nevazator, ca mama este insotitoarea acestuia, dar ca primarul nu le-a solicitat sa intervina in nici un fel. In plus, reprezentantii DGASPC Dolj sustin ca au trimis si o adresa pe 2 noiembrie Primariei Motatei, in care ii anuntau sa ii solicite in cazul in care descopera probleme in aceasta familie, dar nu au primit nici un fel de raspuns.


Primaria nu stie sa faca rapoarte


Conducerea Primariei comunei Motatei spune ca „mama are minte putina, ca nu prea stie ea cum se creste un copil“, insa, in acel moment, nu putea face nimic ca sa dispuna preluarea copiilor de catre stat. „Când s-a tot discutat ca micutul va fi trimis acasa, chiar am solicitat interventia celor de la Directia Copilului, carora le-am spus ca acesti oameni nu au conditii, ca traiesc ca vai de ei, ca parintii n-au minte prea multa… Habar n-aveam ca primaria trebuia sa intocmeasca raport prin care sa solicite preluarea copiilor de catre Directia Copilului… Oricum, pe primii copii i-a crescut bunica lor, iar pe asta micul mai mult il hranea o vecina de peste drum, ca mama lui nu era capabila. Acest copil n-a fost bun de la inceput, am auzit ca avea lichid in stomac“, a spus Constantin Enea, primarul comunei Motatei. Mai mult, reprezentantul comunei a precizat ca „niciodata“ n-ar fi putut sa solicite Directiei Copilului sa ia copiii din familie, mai ales ca erau consateni si ii cunostea de mici… Constantin Enea a precizat ca va solicita totusi interventia asistentilor sociali ai Directiei Copilului, ca sa decida „de aceasta data“ impreuna soarta fratiorilor lui Ionel Golariu. In timp ce autoritatile doljene se acuza reciproc, micutul Ionel Golariu a fost inmormântat, ieri, fiind condus pe ultimul drum de majoritatea satenilor.


Trimisa in judecata


Craioveanca Iulia Sandu, de 24 de ani, cea care l-a rapit pe Ionut Golariu din maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova, se afla inca in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj. Femeia a fost trimisa in judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova, sub acuzatia de lipsire de libertate in mod ilegal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU