5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHarta saraciei in Dolj

Harta saraciei in Dolj

Unele primarii doljene functioneaza la limita existentei, având un buget anual sub 2,5 miliarde de lei, suma minima pentru desfasurarea activitatii. Saracia administrativa este dublata de numarul mare de cazuri de ajutor social, peste 19.000 in total.


La sfârsitul anului 2005, zece comune doljene au primit din partea consiliului judetean sume provenite din cota defalcata din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale. Aceasta inseamna ca administratiile din aceste localitati nu au colectat la buget nici macar sumele minime de 2,5 miliarde de lei vechi, necesare functionarii. Cea mai mare suma a primit-o Botosesti-Paia – 1,031 miliarde de lei vechi, urmata, in ordine, de Secu – 723 de milioane de lei, Gogosu – 574 de milioane, Amarastii de Sus – 400 de milioane, Verbita – 341 de milioane si Plesoi – 226 de milioane. Celalalte comune au primit de la bugetul judetean sume sub 200 de milioane de lei. Potrivit acestei statistici, comuna Botosesti-Paia a colectat cei mai putini bani la buget: numai 1,35 miliarde de lei.


Saracie administrativa


Saracia administrativa poate fi explicata fie prin faptul ca localnicii sunt rau-platnici, fie prin aceea ca oamenii sunt atât de saraci incât nu au cu ce sa plateasca taxele si impozitele locale. Un exemplu este comuna Secu, unde toate investitiile din ultima vreme din infrastructura, in valoare de circa 63 de miliarde de lei vechi, sunt realizate cu fonduri externe, in timp ce primaria abia supravietuieste.


„Posibilitatile noastre sunt reduse la ora actuala. Desi in acest an avem pâna acum realizari de circa 80% din buget, acesti bani nu ne ajung nici macar pentru nevoile curente. Tot ce am realizat pâna acum in comuna am facut cu fonduri externe. Avem sase proiecte pe infrastructura, in valoare totala de aproape 1,8 milioane de euro“, a spus Adrian Popa, primarul comunei. La rândul sau, viceprimarul Constantin Popescu afirma ca bate din poarta in poarta pentru colectarea taxelor locale. „Comuna noastra este foarte saraca. Majoritatea oamenilor cresc animale si practica agricultura, dar lucrurile nu merg asa bine. Noi am mai facut actiuni prin comuna, am mers impreuna cu primarul si inspectorul primariei pe la oameni, dar cei mai multi ne roaga sa-i mai amânam cu plata, pentru ca nu au bani“, a afirmat Popescu.


Saracia populatiei


Alt indicator al saraciei il constituie dosarele pentru ajutor social depuse pe Legea nr. 415/2001 – a venitului minim garantat. Conform raportarii facute de primari pe luna septembrie 2006, in judet exista 19.292 de dosare sociale, valoarea solicitata fiind de aproximativ 160 de miliarde de lei vechi. Reprezentantii Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Dolj sustin insa ca valoarea medie a sumelor cheltuite anual pentru venitul minim garantat este de aproape 200 de miliarde de lei vechi. La un moment dat, solicitarile se inmultisera intr-atât incât plasau Doljul la polul saraciei in România. Cele mai multe dosare sociale dupa Craiova (1.384 de dosare) se afla in comuna Sadova – 1.373, dupa ultima raportare catre DMSSF. La Sadova, saracia este generala, dar este accentuata si de o importanta comunitate de romi, care dau aproape jumatate din numarul dosarelor sociale, dupa cum a afirmat primarul Vasile Jianu. „Avem un cartier intreg numai cu populatie de etnie roma. Nu avem probleme cu ei, dovada ca in ultimul timp nu s-au inregistrat fapte antisociale deosebite. Multi dintre ei sunt copii si batrâni, tinerii au plecat la munca afara, in Spania, Portugalia si Italia. Jumatate din dosarele de ajutoare sociale sunt depuse de ei“, a spus Jianu. Conform statisticilor, 19,8% din populatia Sadovei este de etnie roma. Peste 13% din locuitorii comunei au dosar de ajutor social.


Alte localitati aflate in topul saraciei la DMSSF sunt: Bailesti – 970 de dosare, Cetate – 633, Filiasi – 465, Amarastii de Jos – 461 si Lipovu – 367. La Amarastii de Jos si Lipovu saracia este accentuata si de populatia de etnie roma, care in aceste localitati reprezinta 18,2%, respectiv 36,8% din totalul locuitorilor. Reprezentantii DMSSF Dolj sustin ca ajutoarele sociale sunt unul dintre cele mai importante indicii ale saraciei, dar ca trebuie raportate si la numarul de locuitori al localitatii respective. Impreuna cu saracia administrativa, aceasta poate da o imagine a nivelului de trai din comunele doljene.


„Numarul mare de dosare depuse pentru asigurarea venitului minim garantat, conform Legii nr. 416/2001, este un indicator al saraciei din anumite localitati. Evident, trebuie tinut cont si de numarul de locuitori al comunei respective. In ultimul timp, a crescut numarul celor care solicita ajutoare conform Legii nr. 366/2001, privind utilizarea fondului national de solidaritate sociala, pentru a rezolva situatii dificile. Oamenii cu probleme de sanatate apeleaza in special la ea, afla imediat cum se pot primi niste bani ca ajutor“, a precizat Florian Vlaescu, directorul executiv al DMSSF Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS