16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMort in bratele mamei

Mort in bratele mamei

Micutul Ionel Golariu, furat din Spitalul de Urgenta Craiova pe 28 septembrie si preluat apoi de familie, a decedat ieri-dimineata. Motivul mortii nu se cunoaste pâna in prezent, reprezentantii tuturor institutiilor abilitate sa monitorizeze cazul sustinând ca si-au facut datoria. 


Ionel Golariu, baietelul Marinelei Urâta si al lui Ion Golariu, din localitatea doljeana Motatei, s-a stins din viata ieri-dimineata. Desi a trait decât patru luni, micutul Ionel a avut parte de o viata destul de zbuciumata. S-a nascut prematur pe 22 iulie la Spitalul Municipal din Calafat, motiv pentru care a doua zi a fost transferat la Craiova. Pe 28 septembrie a fost furat din maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova de tânara Iulia Laura Sandu si a fost gasit abia pe 3 octombrie, abandonat in curtea Spitalului CFR din Craiova. Timp de o saptamâna a fost internat in regim de urgenta in Centrul Maternal din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj. Pe 12 octombrie, la insistentele familiei si ale reprezentantilor Primariei Motatei, care au dat asigurari ca la domiciliul parintilor sunt asigurate toate conditiile pentru o dezvoltare sanatoasa, copilul s-a intors la Motatei. Chiar asistentul medical de atunci al comunei a promis ca, daca micutul va ajunge acasa, il va vizita zilnic ca sa ii urmareasca starea de sanatate. In urma cu o saptamâna bebelusul a fost internat la Spitalul Calafat, pentru ca suferea de mai multe afectiuni, printre care rahitism carential si distrofie de gradul II. Ieri-dimineata, in jurul orei 7.00, Ionel a murit in bratele mamei.


Copilul a ajuns la familie chiar daca nu avea conditii


 Dupa sapte zile petrecute in Centrul Maternal din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, cu o plasa cu pampersi, haine si lapte praf, oferite de reprezentantii institutiei si ai Organizatiei umanitare „Copiii si familia“, Marinela Urâta a parasit centrul maternal impreuna cu bebelusul. Daca initial atât reprezentantii DGASPC Dolj, cât si ai Primariei Motatei au sustinut ca singura solutie pentru cresterea copilului este internarea acestuia intr-un centru maternal sau preluarea lui de catre un asistent maternal, intre timp s-au razgândit, decizând ca solutia cea mai buna pentru copil este sa creasca in sânul familiei. DGASPC Dolj a sustinut in acel moment ca va lua in calcul planul de servicii si ancheta efectuate de cei de la primaria din comuna. Reprezentantii celor doua institutii implicate au cazut de acord ca locul copilului este in sânul familiei, alaturi de tatal cu grav handicap vizual, mama, din cele mentionate de acestia, „cu un coeficient de inteligenta mult scazut fata de cel normal“ si ceilalti trei copilasi. Vecinii au reactionat imediat la revenirea acasa a mamei, insotita de copil, sustinând ca aducerea bebelusului in acele conditii de trai nu este cea mai buna solutie, ca „parintii nu fac altceva decât sa cheltuiasca pe bautura banii pe care ii primesc“ si ca toti ceilalti micuti au fost crescuti de bunica, in vârsta de 80 de ani, neputincioasa acum sa mai creasca si pe cel mic. Inainte de a aduce copilul acasa, reprezentantii Primariei Motatei, impreuna cu beneficiarii ajutorului social au muncit timp de o saptamâna sa puna cât de cât casa la punct, aruncând din locuinta „doua carute de sticle si gunoaie“. Cei de la primarie au asigurat insa ca totul va fi bine, ca familia Golariu va fi monitorizata permanent, iar asistentul medical, vecin cu acestia, si medicul de familie vor vizita periodic copilul pentru a-i urmari starea de sanatate.


Medicul de familie, invinovatit de sateni si de rudele copilului


Parintii copilului spun ca raspunzator de moartea copilului lor este medicul de familie, care nu a venit sa-l vada pe Ionel atunci când a fost solicitat. „Azi-dimineata eram toti in camera si nevasta mi-a zis ca moare copilul, dar nu mi-a venit sa cred. Dupa aceea a inceput sa plânga si sa spuna ca a murit la ea in brate. Doctorii de la Calafat trebuia sa-l tina acolo pâna se facea bine, dar nu am avut bani sa le dau. De când a ajuns acasa tusea si varsa, dar doctorul de familie a zis ca nu vine, ca trebuie sa ne ducem noi cu el la Bailesti, unde lucreaza el“, a povestit Ion Golariu. Parintii bebelusului mai spun ca, nici dupa ce Ionel a murit, medicul de familie nu a vrut sa vina la Motatei. Acest caz i-a facut pe sateni sa vorbeasca despre modul cum sunt ingrijiti de medicul de familie Marian Sârbu. „Aseara a sunat fata mea la el, la Bailesti, si i-a dat tratament prin telefon. Ce doctor e ala sa ne trateze prin telefon? Zice sa ne ducem la Bailesti, unde are el cabinetul, daca avem nevoie de ceva, dar nu avem bani sa stam pe drumuri. Ne-a luat in grija si nu trece pe la noi, dar face greva ca are salariu mic“, se plângea Nela Bica.


„Toti ar trebui sa avem mustrari de constiinta“


Marian Sârbu, medicul de familie care raspunde pentru toti locuitorii din Motatei Gara, a spus ca si-a facut datoria si ca vinovata de moartea copilului este chiar mama acestuia. „Pâna acum o saptamâna copilul a fost internat la Calafat si stiu ca a iesit vindecat. De atunci nu l-am vazut pentru ca am lucrat la Bailesti si nu am putut ajunge din pricina programului incarcat. Stiu insa ca se simtea destul de bine. Dupa parerea mea, este vina lor, a familiei. Cred ca a murit de bronhopneumonie de aspiratie, adica s-a inecat cu lapte, dar medicul legist va stabili exact“, a declarat Marian Sârbu.


Intrebat daca se simte vinovat de cele intâmplate si daca este normal sa nu treaca saptamâni la rând pe la pacienti, medicul a dat un raspuns destul de vag. „Toti ar trebui sa avem mustrari de constiinta dupa moartea lui, societatea, primaria, eu si familia, pentru ca nu a fost ingrijit cum trebuie. Nu e normal sa nu trec pe la pacienti, dar acesta este programul. Trebuie spus ca eu sunt al patrulea medic din ultimul timp la Motatei Gara. Ceilalti au plecat pentru ca nu aveau intrunit numarul de pacienti“, a mai spus Sârbu.


Si primaria, si Directia Copilului sustin ca si-au facut datoria


Reprezentantii primariei spun ca ei si-au facut datoria si au monitorizat copilul, dar nu stiu cum s-a ajuns in aceasta situatie, ca bebelusul sa moara in bratele mamei. „Noi am facut tot ce tine de noi, am amenajat camera copilului si l-am supravegheat mereu. Nu imi dau seama ce s-a intâmplat, sunt zvonuri ca s-a inecat cu lapte, dar numai dupa autopsie se poate spune ce s-a intâmplat cu adevarat“, a completat Constantin Enea, primarul comunei Motatei.


Acelasi raspuns l-am primit si de la conducerea DGASPC Dolj. „Din punctul nostru de vedere, ne-am facut datoria, am facut tot ce a fost posibil pentru acest copil, dar dupa aceea a ramas sub supravegherea autoritatii locale din Motatei. Pâna in acest moment nu s-a stabilit nimic concret in ceea ce priveste decesul bebelusului. Daca politia va dovedi ca familia copilului este vinovata, vom interveni de urgenta pentru preluarea celorlalti copii. Pe 12 octombrie micutul a parasit centrul impreuna cu mama, cei de la serviciul social din cadrul Primariei Motatei urmând sa ne anunte daca sunt eventuale probleme, daca descopera ca bebelusul nu este ingrijit corespunzator. Nu am primit nici macar un telefon de la cei din comuna“, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU