8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExamen de consultanta fiscala ratat

Examen de consultanta fiscala ratat

Din 9.000 de inscrisi la concursul national pentru obtinerea certificatelor de consultanti fiscali, au promovat doar 24 de candidati. Din Craiova au fost depuse 87 de dosare si doar doua persoane au fost admise.


Candidatii au picat in masa examenul pentru obtinerea certificatelor de consultanti fiscali, organizat la sfârsitul saptamânii trecute de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Concursul a adunat la start 9.000 de candidati din toata tara, insa testul a fost promovat in final doar de 24 de persoane. Autoritatile sustin ca examenul a fost corect, dar candidatii au fost nepregatiti. La rândul lor, candidatii acuza reprezentantii statului ca au dat subiecte gresite si ca nu au vrut decât sa incaseze taxa de participare de la fiecare dintre ei, in valoare de 300 de lei. De la toti inscrisii, organizatorii au incasat 27 de miliarde de lei vechi, adica aproape un milion de dolari.


Testarea de saptamâna trecuta este, practic, primul examen pentru obtinerea atestatului in aceasta profesie liberala, de la aparitia legislatiei in domeniu, in anul 2001. Guvernul a aprobat, in luna august 2006, un regulament de organizare si functionare a Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), care prevede ca activitatea de consultanta fiscala poate fi exercitata numai de persoanele care au obtinut certificatul de atestare emis de Ministerul Finantelor Publice, in urma promovarii unui examen. Profesia de consultant fiscal poate fi exercitata de persoane fizice independente si cabinete individuale. In contextul aderarii la UE si a complicarii legislatiei in domeniu, firmele vor avea nevoie de consultanti profesionisti pentru a se descurca. Piata practicantilor acestei profesii este imensa, asa incât nu este de mirare ca examenul pentru obtinerea atestatului a adunat atâtia candidati. Dupa obtinerea acestuia, consultantii fiscali si societatile comerciale de consultanta fiscala pot acorda asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, probleme fiscale, creante bugetare (amenzi, penalitati si majorari) si asigura reprezentare in fata organelor fiscale sau a instantei judecatoresti, pentru expertiza fiscala. Consultantii, dar si societatile pot desfasura si activitati de expertiza contabila, audit financiar, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Inscrierea in registrul consultantilor fiscali confera drept de exercitare a profesiei atât la nivel national, cât si in strainatate. In consecinta, consultantii fiscali vor avea o pâine buna de mâncat.


Conform unor surse din rândul consultantilor, din Craiova au promovat doar doua persoane, cu toate ca, potrivit site-ului MFP, au fost depuse 87 de dosare, dintre care doua au fost respinse.


145 de consultanti fiscali in România


In prezent, in România exista doar 145 de consultanti fiscali autorizati. 121 dintre ei sunt expertii care au contribuit la elaborarea legislatiei in domeniu si care au sustinut doar un interviu pentru a primi atestatele. Ceilalti 24 sunt cei care au luat concursul organizat la sfârsitul saptamânii trecute. Urmatoarele sesiuni de examen vor avea loc in februarie si aprilie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS