3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCartierul de carton, o lume inexistenta oficial

Cartierul de carton, o lume inexistenta oficial

Câteva zeci de suflete, in mare parte copii, traiesc din mila trecatorilor, iar seara vin in cocioabele de carton si lemn pe care si le-au construit intr-un loc ce nu apartine municipalitatii, pe malul Jiului de Est, in Petrosani.


Cei mici sunt mereu zariti pe strazi, cu mânuta intinsa, insa nimeni nu le cunoaste cu adevarat drama. Viata in cartierul de carton este cumplita, lipsita de apa potabila, curent electric si printre zeci de câini vagabonzi, cai si magari, resturi de animale moarte, lemne si tone de gunoaie.


Sapte suflete pe patru metri patrati


Au venit in Valea Jiului in urma cu sapte ani, atunci când au aflat din Alba ca aici minerii care s-au disponibilizat au bani si au sperat ca se vor capatui. Pe atunci nu aveau decât doi copii, dar acum sunt cinci si, la rândul lor, copiii au copii. Toti stau intr-o cocioaba de doi metri pe doi, fara curent electric, pe malul apei si sunt mereu huliti de cei din zona. „Toti ne alunga, ca spun ca le furam. Noi nu furam, copiii cersesc, dar stam toti in camaruta asta si copiii ingheata“, a spus Viorica Lacatusu.


Cei sapte membri ai familiei Lacatusu, originari din judetul Alba, nu au toti acte si traiesc din ajutorul social, de aproximativ 260 de lei, nu au apa si fac mâncare afara, atunci când au cu ce, intr-o oala lasata pe niste pietre. Cel mai mare copil are sapte ani, dar si el merge la cersit in oras. Cei mici sunt invatati mai intâi sa cerseasca si primele cuvinte pe care le spun au legatura cu „munca pe strada“. „Nu avem unde ne duce, nu avem acte si nici posibilitati sa traim altundeva“, afirma Maria Lacatusu, fata cea mare a familiei.


Cartoane, lemne si deseuri – locuinte printre blocuri


La periferia municipiului Petrosani, pe malul apei, isi duc existenta aproximativ 30 de oameni, majoritatea femei si copii, pentru ca barbatii sunt la puscarie, iar cei care mai sunt in cartier sunt mereu beti. Constructiile lor sunt un adevarat pericol pentru cei care stau in ele, dar ii incurca si pe cei din blocurile invecinate.


Locatarii din zona sunt nemultumiti de faptul ca nimeni nu-i mai poate scapa de cei care, fara voia lor, sunt trimisi de parinti la cersit sau la furat. „Nu mai stim ce sa ne facem cu ei. Primaria spune ca terenul apartine de Apele Române, dar au umplut zona de mizerii. Aici se aduna zeci de câini si animale, gunoiul ii sufoca si toate astea se intâmpla pe terenul din fata blocului nostru“, sustine Costel Bumbu, locatar al blocului K1, din strada Dacia, din Colonia Petrosani.


Locul pe care acesti oameni si-au construit asa-zisele locuinte nu exista pe domeniul public al orasului, acesta figurând in patrimoniul Apelor Române, iar primaria se vede neputincioasa in conditiile in care, daca i-ar sili sa le demoleze, acestia ar ramâne pe strazi, in plina iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS