13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalObiceiuri si mestesuguri specifice zonei Argetoaia

Obiceiuri si mestesuguri specifice zonei Argetoaia

Este greu de crezut ca la doar o ora distanta de Craiova poti intâlni o lume bogata in traditii si obiceiuri stravechi, cu locuitori care pastreaza cu sfintenie tot ceea ce strabunii lor le-au oferit.


Despre bâlciul de la Argetoaia au aflat multi oameni, insa nimeni nu poate spune cu exactitate de momentele de inceput ale acestui eveniment. Nici macar batrânii satului nu-i stiu istoria, la rândul lor, din copilarie, stiind de bâlciul din preajma sarbatorii de Sfânta Maria. Cu acest prilej satul se umple de vizitatori, este un fel de intrunire a fiilor locului, copiii intorcându-se in ograda parinteasca.


„Incalzirea mortilor“ de Joia Mare…


Alt obicei din zona Argetoaia, in satul Salcia, este noaptea de Joia Mare, când toti satenii isi comemoreaza mortii. Totul incepe la ora patru dimineata, când in fata fiecarei case este aprins un foc. Bocetele si focurile se muta apoi in cimitire, la capatâiul fiecarui mormânt. Când incepe a se lumina, lânga fiecare mormânt sunt aprinse focuri, iar unul mai mare lânga biserica din vecinatatea cimitirului, care este pazit de toti oamenii care au venit la cimitir pentru a „incalzi“ mortii. Bocetul batrânelor rasuna pâna la rasaritul soarelui.


Crucerii vestiti din Argetoaia


Comuna Argetoaia este un loc cu totul aparte si prin mestesugurile practicate de oameni. Si astazi exista vestitii cruceri, care realizeaza cruci unice pentru zona Olteniei, si nu numai, diferite prin culoare si model de la un mormânt la altul. Tot in aceasta zona exista cultul pentru sufletele mortilor. Pentru fiecare persoana decedata, la pomana de sase saptamâni, in dreptul puntilor sau de-a lungul vaii unei fântâni punându-se câte o cruce pentru sufletul sau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS