17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul de istorie, vizitat de detinuti

Muzeul de istorie, vizitat de detinuti

Zece detinuti de la Penitenciarul de Minori si Tineri (PMT) Craiova au fost premiati pentru buna purtare cu o vizita la Muzeul de Istorie din Craiova. Cei zece tineri, cu vârste intre 18 si 21 de ani, au fost adusi ieri cu duba la muzeu, unde au avut ocazia sa primeasca o adevarata lectie de istorie atât din partea muzeografilor, cât si a profesorului lor de istorie din penitenciar. „Pentru unii, aceasta a fost prima iesire din penitenciar de când au fost inchisi. Am incercat sa-i recompensam astfel pe detinutii care au fost cuminti si au avut un bun comportament la cursuri“, a mentionat Florina Lupancescu, sef Serviciu Interventie Psiho-Sociala in cadrul PMT Craiova.


Cu ochii dupa arme


Imbracati ca de strada, cei zece tineri n-ar fi atras nicicum atentia, daca n-ar fi fost atent supravegheati de câtiva angajati ai penitenciarului. Tinerii au zabovit minute in sir in fata exponatelor, ascultând cu mare atentie explicatiile ghidului. Au scos chiar un murmur de uimire când au aflat ca un costum de zale de pe vremea lui Mircea cel Batrân cântarea circa 40 kg. Dadeau apoi fuga la profesorul lor de istorie, Andrei Mindreci, care-i insotea, aratându-i un exponat si intrebându-l: „Nu este ce ne-ati spus dumneavoastra?“.


Printre ineditii vizitatori ai muzeului s-a aflat si Mircea D., de 19 ani, din Slatina. Tânarul se afla de doi ani si jumatate in spatele gratiilor, ispasindu-si pedeapsa pentru viol. Daca pe vremea când era elev de liceu in Slatina era zburdalnic, acum viata din penitenciar l-a facut mult mai linistit, fiind considerat unul dintre detinutii-model ai penitenciarului craiovean. „Ma bucur ca am fost ales sa vizitez muzeul si cred ca avem de câstigat daca suntem cuminti“, a declarat Mircea D., sustinând ca dintre exponate cel mai mult i-au placut „straiele si armele care erau pe vremuri“.


Din pacate pentru detinuti, vizita la muzeu a trecut destul de repede. Au urcat cu mult regret in duba si s-au intors la penitenciar. „Vom mai avea asemenea actiuni, pentru ca incercam sa-i motivam pe detinuti, sa-i recompensam pe cei mai buni la invatatura si pe cei mai cuminti dintre ei. Am observat ca astfel de activitati ii stimuleaza, ii fac pe detinuti sa se implice“, a mentionat profesorul de istorie Andrei Mindreci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS