16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiscul orbecaie prin firmele lui Staicu

Fiscul orbecaie prin firmele lui Staicu

DGFP Dolj a pus sechestru pe Abatoarele Mofleni si Podari si pe FRIGORIFER Craiova in contul datoriei de 125,6 miliarde catre stat imputate FPP Oltenia. Executarea silita este blocata la instanta. Aceleasi active au fost sechestrate anul trecut pentru datoriile de 100 de miliarde ale CARNEXPOD SA Podari.


Fiscul doljean s-a incurcat din nou in itele tranzactiilor derulate de societatile controlate de omul de afaceri Dinel Staicu, in incercarea de a recupera banii datorati bugetului de stat. Ultima data, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a efectuat un control la Asociatia FPP Oltenia careia i-au stabilit obligatii de plata la buget in valoare totala de 125,6 miliarde de lei vechi, ca impozit pe profit si penalitati. In consecinta, fiscul a trebuit sa instituie masuri asiguratorii asupra bunurilor societatii. Din pacate pentru finantisti, acestia s-au dumirit repede ca nu prea au ce bunuri executa si au pus sub sechestru active pe care tot ei le scosesera la vânzare anul trecut, dar pentru datoriile altei societati controlate de Staicu, si anume SC CARNEXPOD SA Podari. Este vorba de abatoarele de la Mofleni si Podari si de FRIGORIFER Craiova, dupa cum a precizat Sorin Cojoaca, seful Administratiei Finantelor Publice Comunale (AFPC) nr. 1 Craiova. „Am pus sechestru asiguratoriu pe aceste active pentru ca, refacându-se traseul tranzactiilor, s-a considerat ca FPP Oltenia este mostenitoarea bunurilor. Atât procesul-verbal de control, cât si executarea silita au fost contestate. Deocamdata, nu putem executa bunurile pentru ca sentinta a ramas in pronuntare“, a spus Cojoaca.


Disputa pe sechestre


FRIGORIFER Craiova si Abatoarele de la Mofleni si Podari – evaluate la circa 113 miliarde de lei vechi – au fost puse sub sechestru de fisc si scoase fara succes la licitatie la sfârsitul anului trecut. Bunurile CARNEXPOD SA Podari au fost scoase la mezat pentru stingerea unei restante de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi pe care societatea ar fi datorat-o fiscului. Si aici, procesul de executare silita a fost suspendat in momentul in care activele cu pricina au fost revendicate si de lichidatorii BIR, care sustin ca bunurile sunt ipoteci pentru creditele pe care societatile controlate de Dinel Staicu le-au luat de la banca in 1999 – 2000. Lichidatorii revendica de la societatile lui Staicu 536 de miliarde de lei vechi. Lantul tranzactiilor cu active, de la creditele BIR si pâna la FPP Oltenia, este complicat si pentru anchetatori. Potrivit acestora, in perioada iulie – octombrie 1999, BIR a cesionat in favoarea societatilor comerciale BDJ Aninoasa, JIUL VULCAN SRL, FRIGORIFER SA, ABATOR MOFLENI SA, AVAB SA, MOZAC SRL, AND KRIS SRL, VLADINEX SRL, PRACTICIANUL SRL, PALADINEX SRL si REBEGA CONSULTING – toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu – creante in valoare de circa 87 de miliarde de lei vechi, 537 de marci germane si 920.000 de dolari. Creantele au decurs din contracte de imprumut si din garantiile aferente, in valoare totala de 444 de miliarde de lei vechi. Pe 1 martie 2000, aceste societati si-au cesionat creantele si creditele preluate de la BIR catre Cooperativa de Credit Banca Populara RICH BANK. Ulterior, printr-un act de cesiune incheiat pe 13 februarie 2001, creantele si obligatiile RICH BANK (care a fost lichidata in cursul aceluiasi an) au fost preluate de Asociatia FPP Oltenia. Conform DGFP Dolj, aceasta din urma nu le-a inregistrat in contabilitate, sustragându-se de la plata impozitului pe profit si comitând, astfel, evaziune fiscala. Controlorii au stabilit obligatii de plata principale suplimentare in suma de 50,9 miliarde de lei vechi, pentru care s-au calculat dobânzi in valoare de 63 de miliarde de lei si penalitati de intârziere in cuantum de 11,7 miliarde de lei. Verificarile facute de fisc au demarat la solicitarea si in baza unor documente transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Departamentului National Anticoruptie (DNA), care il cerceta pe Dinel Staicu in legatura cu fraudarea BIR. Practic, pe bunurile cu pricina se lupta lichidatorii BIR si fiscul, o data pentru datoriile CARNEXPOD SA si apoi pentru cele ale FPP Oltenia.


In total, peste 760 de miliarde de lei vechi. Chiar daca intr-un final activele ar fi vândute de creditori, pretul obtinut nu va acoperi datoriile, iar fiscul ar putea ramâne cu buza umflata. Urmatoarea etapa ar fi sechestrul pe averile personale ale administratorilor firmelor controlate de Staicu. Presedintele SIF Oltenia nu a fost ieri de gasit pentru un punct de vedere asupra acestei situatii.


Trimis in judecata de DNA


In prezent presedinte al SIF Oltenia, Dinel Staicu a fost trimis recent in judecata de procurorii DNA pentru savârsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata. Impreuna cu alte persoane, Staicu este judecat pentru o frauda de aproape cinci milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII