20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiecte tehnice gratis pentru localitatile doljene

Proiecte tehnice gratis pentru localitatile doljene

16 localitati doljene vor beneficia pâna la sfârsitul anului de documentatie tehnica finantata de guvern pentru proiecte de alimentare cu apa, canalizare si epurare. De la anul, procedurile de depunere a dosarelor s-ar putea complica, pentru ca in Dolj inca nu exista un operator regional de apa care sa avizeze proiectele.


Localitatile selectate de guvern au depus in luna august cererile de finantare pentru proiecte in cadrul programului de dezvoltare a infrastructurii in mediul rural reglementat de Ordonanta nr. 7/2006. Conform presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, cele 16 localitati au fost selectate in cadrul primei etape de implementare a programului, toate cele 80 de proiecte depuse de primarii doljeni fiind declarate eligibile. „E prima etapa in care se dau banii si au fost selectate doar 20% dintre localitati, insa am vorbit cu secretarul de stat Mircea Toader si mi-a spus ca toate proiectele depuse de judet sunt eligibile si vor primi banii. Guvernul a deblocat 40.000 de miliarde de lei pentru acest program“, a declarat Prioteasa. Acesta a precizat ca judetul Dolj se afla printre judetele care vor beneficia de suma de aproape un milion de euro de la Ministerul Integrarii Europene pentru intocmirea de studii de fezabilitate pentru celelalte componente care nu au fost inca realizate in localitatile din Dolj, precum canalizarea sau statiile de epurare. Programul guvernamental care se va desfasura pâna in 2009 disponibilizeaza suma de 40.000 de miliarde de lei pentru proiectele de infrastructura in mediul rural sau in zonele periurbane ale oraselor.


Regia de Apa studiaza problema operatorului


Avalansa de proiecte de alimentare cu apa din Dolj ar putea fi oprita insa de lipsa unui operator regional de apa care sa avizeze documentele de la 1 ianuarie 2007. Ion Prioteasa a declarat ca Regia de Apa Craiova, pe structura careia urmeaza sa fie dezvoltat operatorul regional, „nu vrea sau nu poate“ sa inceapa demersurile necesare pentru ca operatorul sa devina functional cât mai curând, motiv pentru care consiliul judetean a decis luna trecuta crearea unei structuri paralele la care sunt asociate 66 de consilii locale din Dolj care sa avizeze documentatia pentru alimentarile cu apa pâna când consiliul local isi va da acordul pentru transformarea Regiei in operator. „Noi nu avem nimic impotriva ca atunci când Regia de Apa se va transforma in societate comerciala sa preia tot. Suntem constienti ca nu avem cum sa excludem Craiova din demersurile noastre“, a declarat presedintele CJ. Directorul Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu, a precizat ca deocamdata procedurile de transformare a Regiei in operator regional sunt in studiu. „Sunt inca in documentare in legatura cu aceasta problema. Cert este ca un operator regional de apa trebuie sa existe pentru ca fondurile structurale si de coeziune nu pot fi accesate altfel. A fost un proiect de hotarâre de consiliu local pentru acordul de principiu, insa a fost retrasa de pe ordinea de zi, nu stiu din ce motiv. Voi merge la Târgu Mures saptamâna viitoare, pentru a vedea cum functioneaza un astfel de operator si ce trebuie sa facem in continuare“, a precizat Stamatoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS