8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezvoltarea emotionala a copiilor si rezultatele la invatatura

Dezvoltarea emotionala a copiilor si rezultatele la invatatura

Pe masura ce copiii cresc, capacitatea lor de a invata sporeste si ea datorita mai multor factori, dintre care cel mai important este maturitatea emotionala. Cu cât un copil este mai matur din punct de vedere emotional, cu atât este mai capabil sa invete.


Parintii au cea mai mare influenta asupra dezvoltarii emotionale a copiilor.


Putem sa declansam capacitatea de a invata a copilului asigurându-i un „rezervor“ de iubire vesnic plin. Daca vom folosi constant toate cele cinci limbaje de iubire – mângâierile fizice, cuvintele de incurajare, timpul acordat, darurile si serviciile – ii vom putea oferi copilului o forma de stimulare intelectuala extrem de eficienta.


Iubirea acordata copilului are un rol important in dezvoltarea sa


Punând accentul pe iubire, va invatati si va formati copilul. Parintii care nu isi gasesc timp sa abordeze toate cele cinci limbaje ale iubirii, ci doresc doar sa satisfaca nevoia copilului de hrana si de imbracaminte, de adapost si de siguranta, furnizeaza un mediu in care el creste si se dezvolta fizic, dar intelectual si social poate fi dezavantajat. Un copil care tânjeste dupa iubirea parintilor va fi foarte putin motivat sa accepte dificultatile de a invata in primii ani sau ulterior, la scoala. Din nefericire, multi dintre parintii de azi provin din familii in care mângâierile fizice nu existau, iar daca existau, erau destul de timide. In mentalitatea parintilor din anii ’70 – ’80 cu privire la manifestarea sentimentelor prin mângâierea fizica a copiilor predomina ideea ca „e bine sa-ti saruti copilul doar in somn“. Acesti parinti trebuie sa invete ca fiecare copil are nevoie de imbratisarile pline de afectiune ale parintilor si sa-si modifice astfel comportamentul. O relatie calda si plina de afectiune intre parinte si copil este baza dezvoltarii unei pareri bune despre sine si astfel a motivarii pentru a invata.


Parintii – primul model al micutului


Ca parinti avem cea mai mare influenta asupra existentei copilului oferindu-i acestuia inca din copilarie modele pe care le integreaza mai mult sau mai putin constient, manifestându-le apoi toata viata. Maturizarea emotionala a copilului, parerea despre sine, siguranta emotionala determina capacitatea acestuia de a se adapta la schimbare, abilitatea de a socializa si de a invata. In cazul parintilor unici, prin folosirea limbajelor de iubire, acestia pot reface sentimentul de siguranta care poate a fost pierdut atunci când unul dintre soti a „parasit“ casnicia.


In dezvoltarea emotionala a acestor copii este important ca parintele unic sa antreneze alti câtiva adulti importanti pentru a putea pastra plin „rezervorul“ de iubire al copilului, permitându-i sa creasca si sa se maturizeze asa cum se cuvine.


O imbratisare calda confera copilului sentimentul de siguranta


Un copil care se descurca bine din punct de vedere emotional va demonstra capacitatea de concentrare, motivatia si energia necesare pentru a-si utiliza la maximum potentialul. Daca este nelinistit sau melancolic ori se simte neiubit, va avea probleme cu concentrarea si atentia, scazându-i totodata energia. Va fi mult mai greu sa retina ce are de invatat. Un semn de neliniste la copii este incapacitatea de a privi in ochi cu usurinta. Un copil foarte stresat va avea probleme in a-i aborda pe ceilalti, fie ca este vorba de adulti sau de cei de o vârsta cu el. Fiind lipsit de caldura emotionala necesara, are dificultati de comunicare de orice tip. E firesc ca si invatarea sa fie afectata de aceasta tensiune. Acesti copii pot fi ajutati printr-o atentie speciala si prin atingerea fizica. Pe masura ce nevoile emotionale le sunt satisfacute, temerile si nelinistile scad, sporind senzatia de incredere si siguranta. Atunci sunt capabili sa invete. O imbratisare calda, privitul in ochi si un cuvânt de incurajare atunci când pleaca la scoala confera copilului sentimentul de siguranta si de acceptare. Ii dezvolta capacitatea de a face fata mult mai bine procesului educational si de a-si mentine echilibrul in perioadele de schimbare.


Parintii ar fi bine sa inteleaga ce inseamna pentru copilul lor prima dictare sau testarea de la matematica. Si chiar daca pentru ei acestea sunt simple bagatele, pentru cei mici reprezinta surse de stres si se simt exact ca si adultii, atunci când au de sustinut o lucrare in fata sefilor sau a unei comisii profesionale. Intensitatea implicarii emotionale a unui copil este la fel de mare! Si copiii nostri au nevoie de curaj atunci când pleaca la scoala, iar o incurajare pentru problemele de peste zi este extrem de importanta pentru ei.


La fel de important este momentul intoarcerii acasa, atunci când o imbratisare si un salut in care ii acordam copilului intreaga noastra atentie, privindu-l, ii confera sentimentul de siguranta, de confort emotional. Aceste comportamente sunt ideale pentru dezvoltarea emotionala a copilului si au un impact pozitiv asupra motivarii lui de a invata.


Material realizat in colaborare cu Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS