20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopil mort la stâna

Copil mort la stâna

Un bebelus de numai trei luni a fost gasit mort, miercuri, intr-un vagon in care traia cu parintii sai, ciobani la o stâna de lânga Motatei. Medicii legisti au concluzionat ca moartea micutului a survenit in urma unei bronhopneumonii, cauzata de lipsa de ingrijire.


Gheorghe Plesoianu, de 40 de ani, din localitatea doljeana Motatei, cioban la o stâna pe câmp, la circa zece kilometri distanta de comuna, a plecat luni, 6 noiembrie, pâna in sat ca sa ia de-ale gurii. Cu oile si caprele a ramas Mihaela Roibu, de 31 de ani, concubina sa. Miercuri dimineata, când s-a intors la stâna, barbatul si-a gasit copilul mort in vagonul in care locuiau, iar femeia sa disparuse. „Baiatul meu era cu femeia asta de un an si jumatate si se intelegeau destul de bine. Luni el a venit acasa dupa mâncare, iar la stâna a ramas Mihaela sa aiba grija de animale si de copil. Pe cel mic il tineau acolo, cu ei, pentru ca le era drag de el. Miercuri, pe la 12.00, m-am intors cu baiatul la stâna si am gasit lacatul atârnat pe usa vagonului, iar oile se dusesera departe. Când am intrat l-am gasit pe copil mort, bagat sub plapuma“, a povestit Aurel Plesoianu, tatal lui Gheorghe. Cei doi barbati au anuntat imediat rudele si Postul de Politie Motatei, dupa care o echipa de politisti s-a deplasat la fata locului.


Disparitie misterioasa


Mihaela a fost vazuta ultima data marti, dupa prânz, de câtiva sateni care treceau prin zona. De atunci femeia a fost cautata prin toate canalele si pe sub toate podurile din apropierea stânei, familia Plesoianu crezând-o moarta. „Am zis ca i-a facut cineva felul cât era singura la stâna si am cautat-o peste tot. Ieri-dimineata (duminica – n.r.), niste baieti din sat au vazut-o in târg la Balasita, tocmai in Mehedinti. Au intrebat-o daca nu cumva este femeia lui Gheorghe, iar ea a zis ca nu-l cunoaste. Oamenii au vazut ca nu e ceva in regula cu ea si au anuntat politia. Ieri am vorbit si eu cu ea si mi-a zis ca a gasit baiatul mort si a fugit de frica lui Gheorghe, pentru ca stia cât de mult tine la copil. Am intrebat-o de ce nu ne-a anuntat imediat sau de ce nu s-a dus la politie si a dat din umeri“, a mai spus Aurel Plesoianu. Cei din familia Plesoianu au mari semne de intrebare cu privire la disparitia femeii, mai ales ca aceasta sustine ca a ajuns pe jos pâna la Balasita. „Cica s-a dus pe jos pâna acolo, dar sunt peste 60 de kilometri si nu avea cum sa ajunga asa. Ciudat este ca s-a dus tocmai la mama unui copil pe care l-am angajat noi la stâna o perioada. Trebuie sa aflam ce s-a intâmplat cu adevarat in ziua aia si trebuie spus ca de atunci lipsesc si doi câini“, a completat Aurel.


„… baietelul era neingrijit si nespalat“


Dupa constatarea decesului, copilul a fost transportat la morga Spitalului din Calafat pentru efectuarea necropsiei. S-a stabilit ca micutul a decedat in urma unei bronhopneumonii, instalata ca urmare a lipsei de ingrijire. Duminica, Mihaela Roibu a fost identificata de oamenii legii din Calafat, gasita si audiata. In fata oamenilor legii, femeia a declarat ca nu stie cum a murit cel mic. Doar i-a dat de mâncare, dupa care s-a dus cu oile, iar când a revenit l-a gasit mort si de frica urmarilor a fugit. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au spus ca nu au fost sesizati cu privire la faptul ca respectivul copil nu a fost ingrijit bine. „Noi nu am fost sesizati de autoritatea tutelara locala, adica Primaria Motatei, despre faptul ca acel copil nu a fost bine ingrijit. Practic, daca primaria ar fi constatat ca baietelul nu este ingrijit bine si nu s-ar fi putut descurca in acest caz, ar fi trebuit sa ne sesizeze pe noi, insa nu am fost solicitati“, a declarat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Dolj. Primarul a explicat ca sugarul care si-a pierdut viata traia in conditii mai mult decât bune acasa si nu isi explica de ce a fost tinut la stâna. „Copilul era inregistrat, avea certificat de nastere, dar nu inteleg de ce il tineau acolo, mai ales ca acasa au niste conditii destul de bune, mai bune cum am eu acasa, as putea spune. Am inteles ca baietelul era neingrijit si nespalat dupa ce a trait in conditiile de la stâna. Asistentul social de la primarie l-a luat in evidente, insa nu a constatat nimic in neregula cât acesta era tinut acasa. Dupa finalizarea anchetei politiei vom afla si noi mai multe despre modul cum a fost ingrijit acest copil“, a declarat Constantin Enea, primarul din Motatei.


Acuzatii


In prezent, Mihaela Roibu este cercetata in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de omor din culpa. Conform articolului nr. 178 din Codul Penal, uciderea din culpa a unei persoane se pedepeste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS