6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperatorul regional de apa, prins intre administratii

Operatorul regional de apa, prins intre administratii

Primaria Craiova a bagat viteza in demersul pentru infiintarea operatorului regional de apa, scolindu-se la Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala. Consiliul Judetean Dolj lucreaza in paralel la un proiect in acelasi scop.


Operatorul regional de apa pentru Dolj ar trebui sa existe, macar pe hârtie, pâna la 31 decembrie 2006, altfel devenind inutil orice proiect de atragere a banilor europeni in infrastructura din domeniu, potrivit reglementarilor in vigoare si programelor de acordare a fondurilor structurale. Reprezentantii Primariei Craiova si ai Regiei Autonome de Apa Craiova s-au intâlnit cu specialistii Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC) ieri, la Slatina, pentru a pune la punct ultimele detalii ale transformarii regiei in operator regional. Proiectul trebuie insa fundamentat pe decizii ale autoritatilor publice locale din aria care urmeaza sa fie acoperita de operator sau de asociatii acestuia, precum si pe studiile de necesitate in cazul fiecarei comunitati, indiferent de sistemul de alimentare cu apa de care beneficiaza la aceasta ora. „Nu este deloc usor, mai ales ca nu avem nici un pic de experienta in domeniu. Cei de la ANRSC ne-au explicat ce trebuie facut, dar acum depinde numai de noi, de Primaria Craiova si de consiliul judetean, care are autoritate in comunele Doljului“, a spus directorul general al Regiei Autonome de Apa Craiova, Constantin Stamatoiu. Pentru a vedea „pe viu“ ce inseamna un operator regional, o delegatie compusa din specialisti de la Apa si de la primarie, precum si de la consiliul judetean, daca va raspunde invitatiei municipalitatii, se va deplasa la Târgu Mures peste doua saptamâni, unde a luat fiinta deja un astfel de operator.


Consiliul judetean, inainte la teorie


In vreme ce Consiliul Local Craiova se mai gândeste inainte de a aproba infiintarea operatorului, desi are in subordine o unitate de prestari cu vechime, Consiliul Judetean Dolj a aprobat, la sfârsitul lunii trecute, infiintarea unei societati comerciale care sa poata acoperi solicitarile a 66 de comune. La data adoptarii acestei decizii, presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, a declarat ca hotarârea nu lezeaza in vreun fel interesul Regiei de Apa Craiova, care se va putea uni cu societatea Consiliului Judetean Dolj in momentul in care legislativul Craiovei isi da acceptul. Deocamdata, in Dolj se lucreaza la doua proiecte de infiintare a unui operator regional. Directorul teritorial al ANRSC, Adrian Burea, este de parere ca nu unirea a doua societati este solutia, ci un proiect comun. „Cred ca demersurile pe doua planuri nu duc la nimic bun. Uniunea Europeana va aloca fonduri structurale numai unor asocieri de localitati. Cu cât asocierea cuprinde mai multe comunitati cu nevoi clare, cu atât probabilitatea de finantare este mai mare. Iar cea mai buna asociere ar fi aceea intre consiliul judetean, ca administratie la nivel de judet, si Primaria Craiova, ca administratie de municipiu si de regie specializata“, a declarat Burea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU