13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalatorie periculoasa

Calatorie periculoasa

Dupa ce au descoperit ca multe dintre masinile folosite in regim de scoala prezinta defectiuni tehnice grave, care pun in pericol siguranta circulatiei rutiere, Politistii Serviciului Politiei Rutiere Dolj si inspectorii Registrului Auto Român (RAR) Dolj au luat ieri la verificat taxiurile din Craiova.


Pentru politisti, actiunea de ieri a fost de prevenire a accidentelor de circulatie si combaterea incalcarii normelor rutiere de catre conducatorii auto care desfasoara activitatea de taximetrie. Initial, cele doua echipaje ale politistilor de la rutiera si inspectorii RAR s-au postat pe Calea Bucuresti, lânga blocul S200, insa nu au apucat sa opreasca prea multe masini, pentru ca taximetristii s-au anuntat rapid prin statii despre „razie“. Oamenii legii s-au instalat apoi in cartierul Valea Rosie, lânga stadionul Electroputere, unde au reusit sa controleze câteva zeci de masini care au trecut prin zona. Rezultatul actiunii a aratat ca multe dintre taxiurile cu care circula craiovenii au defectiuni grave la sistemele de directie si frânare. In total, au fost oprite si verificate in trafic 90 de autoturisme, au fost aplicate 23 de sanctiuni contraventionale, din care zece pentru defectiuni tehnice, trei pentru lipsa atestatului profesional, valoarea totala a amenzilor fiind de 11 milioane de lei vechi. Mai multi taximetristi au devenit pietoni, fiind retinute sapte certificate de inmatriculare si retrase cinci permise de conducere, toate pentru defectiuni tehnice.


Pericol la siguranta circulatiei


Taximetristii ale caror masini au fost verificate ieri erau pentru sau impotriva actiunii, in functie de starea in care era gasita masina. „E corect sa faca astfel de controale, pentru ca in joc e siguranta noastra si a clientilor. La control masina a iesit bine, doar cauciucul dreapta-spate e putin sters, dar il voi schimba“, a declarat Gheorghe Stanculescu, sofer de taxi. De partea cealalta, un taximetist care a ramas fara permisul de conducere din pricina unor defectiuni grave gasite la sistemul de directie, a explicat ca nu are cuvinte pentru ce i s-a intâmplat. „Nu pot sa spun nimic, am ramas fara cuvinte. Nu mai am permis de conducere“, a spus barbatul, marcat de faptul ca a ramas fara serviciu pe perioada cât va fi suspendat permisul de conducere. Cei de la RAR spun ca defectiunile gasite ieri la taxiurile controlate pun in pericol siguranta circulatiei. „Soferii risca enorm când circula cu defectiuni majore ale sistemelor de frânare si de directie. Pe lânga faptul ca risca sa ramâna fara permisul de conducere si certificatul de inmatriculare al masinii, pun in pericol siguranta circulatiei rutiere, a lor si a pasagerilor“, a explicat Marcel Marcea, directorul RAR Dolj.


Gheorghe Tomescu, vicepresedintele Camerei Taximetristilor Craiova, a spus ca aceste controale sunt normale. „Nu comentez aceste cifre. Spun doar ca taximetristii trebuie sa-si puna masinile la punct. Defectiuni se mai gasesc, pentru ca o masina circula si 200 de kilometri pe zi. Cred ca aceste controale sunt binevenite, iar noi chiar suntem de acord sa sprijinim politia si RAR-ul atunci când fac astfel de verificari. Un lucru foarte bun este ca parcul de taxiuri din Craiova se innoieste continuu si va creste siguranta calatoriei cu taxiul“, a declarat Gheorghe Tomescu.


Sanctiuni


Amenda contraventionala pentru constatarea unor defectiuni tehnice la autovehiculele care circula pe drumurile publice este intre 700 de mii si un milion de lei. Pe lânga aceasta, soferii gasiti in neregula pot ramâne fara certificatele de inmatriculare ale masinilor, care sunt retinute de RAR pâna la remedierea defectiunilor. De asemenea, daca defectiunile tehnice sunt foarte grave, politistii retin si permisul de conducere al soferului in cauza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII