12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicatele ameninta medicii de familie cu procese

Sindicatele ameninta medicii de familie cu procese

Federatia SANITAS s-a aratat dispusa sa-i dea in judecata pe medicii de familie pentru nerespectarea prevederilor contractului colectiv de munca. Potrivit sindicalistilor, medicii de familie incalca de ani buni protocoalele semnate la nivel de ramura. „Exista asistenti care, in ciuda vechimii, lucreaza pe salariul minim sau sunt angajati si platiti cu jumatate de norma, dar in realitate lucreaza cu norma intreaga“, a declarat Ion Cotojman, lider SANITAS al Spitalului de Urgenta Craiova. Acesta a spus ca medicii angajatori pot fi actionati in instanta pe baza sesizarilor inaintate de asistentii medicali organizatiilor sindicale de care apartin.


In judetul Dolj, cea mai recenta sesizare de acest gen este de la o asistenta din Bailesti care, la vârsta de 54 de ani, in conditiile in care mai are trei ani pâna la pensie, primeste un salariu de doar 2,8 milioane de lei.


Cotojman a mai spus ca singura modalitate prin care vor putea fi evitate pe viitor astfel de probleme ar fi promovarea unui act normativ prin care asistentii medicali sa poata incheia contracte direct cu Casele de Asigurari de Sanatate: „Federatia incearca de câtiva ani sa obtina de la guvern o prevedere legala care sa permita salarizarea asistentilor pe baza de puncte, asa cum sunt platiti medicii de familie“.


Medicii de familie nu sunt bugetari


In replica, medicii de familie sustin ca nu pot fi actionati in judecata pe baza contractului colectiv de munca. „Relatiile de munca intre medicii de familie si asistentii pe care ii au angajati nu intra sub incidenta contractului colectiv de munca. Medicii de familie nu sunt bugetari. Prin urmare, nu se supun contractului colectiv de munca, iar salariile se stabilesc prin negociere directa intre medic si asistent. Daca vreau sa angajez un asistent medical, il voi prefera pe cel care accepta salariul cel mai mic, respectiv salariul minim pe economie, pentru ca veniturile mele actuale nu imi permit sa ii ofer mai mult“, a declarat dr. Silvia Zbarcea, vicepresedintele Societatii de Medicina Generala, filiala Dolj.


Dr. Zbarcea a precizat ca Federatia SANITAS nu reprezinta interesele asistentilor din cabinetele medicilor de familie, desi incearca de mult timp sa-i includa in rândurile sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII