10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascalii ameninta cu inghetarea anului

Dascalii ameninta cu inghetarea anului

Sindicalistii din invatamântul doljean se simt jigniti de atitudinea ministrului Mihail Hardau, care a respins majorarile salariale ale cadrelor didactice, si se pregatesc din nou de proteste.


In sedinta comuna de luni a comisiilor de buget-finante din cadrul celor doua camere ale parlamentului, 18 parlamentari au respins amendamentul prin care comisiile de invatamânt au propus realocarea a 420 de milioane de lei din fondurile pentru investitii pentru cheltuieli de personal. Salariile personalului din invatamânt ar fi fost majorate cu 7% de la 1 ianuarie si cu 15% de la 1 octombrie 2007. Acesta nu este insa singurul motiv de nemultumire al sindicalistilor doljeni care sperau ca guvernul sa respecte Legea invatamântului si sa aloce bugetului educatiei 6% din PIB. Pentru anul viitor, invatamântul a primit de la guvern mai putini bani, adica 5,2% din PIB.


Parlamentari pusi pe „lista rusinii“


Sindicatele din invatamânt au inceput demersurile pentru un referendum care ar putea duce la blocarea sfârsitului anului scolar 2006-2007, iar politicienii care au votat impotriva amendamentelor la bugetul educatiei vor fi trecuti pe „lista rusinii“ si li se vor pune afise in fiecare scoala. „Acestia sunt parlamentarii rusinii deoarece atunci când sunt in joc interesele lor voteaza in bloc pentru acestea, dar acum au fost impotriva cresterii cu 4% a salariilor celor din invatamânt. Vom avea grija sa monitorizam si sa popularizam atitudinea acestor parlamentari ca toata lumea sa afle de ce performante sunt capabili“, a declarat Constantin Rada, presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamânt (USII) Dolj. Sindicalistii doljeni sunt nemultumiti si de atitudinea contradictorie a ministrului educatiei care la negocierile cu sindicalistii a fost de acord cu redistribuirea celor 420 de milioane de lei de la investitii la salarii. „Ministrul Hardau ar fi trebuit sa fie primul care sa-si apere colegii si interesele acestora, dar el este primul care ne da in cap. Daca initial a fost de acord cu redistribuirea, nu ne putem explica de ce s-a intors la 180 de grade. Este absolut jignitoare pentru dascalii din România atitudinea cameleonica a ministrului Hardau“, a precizat Rada.


Ultima alocare


Guvernul a aprobat ieri alocarea a 6.900 de miliarde de lei vechi pentru plata salariilor profesorilor pâna la finele lui 2006. Mihail Hardau a precizat ca, in 2007, majorarile salariale nu vor depasi 18%. Suma reprezinta ultima alocare din acest an si cuprinde atât majorarile promise in 2006, cât si plata salariilor restante din perioada 2001-2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS