29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOchii albastri - spaima infidelelor

Ochii albastri – spaima infidelelor

Domnii inzestrati de mama natura cu ochi albastri au mult mai mari sanse sa isi dea seama daca partenerele nu le sunt credincioase decât confratii lor, care nu au avut acelasi noroc la nastere.


O serie de studii comportamentale au confirmat faptul ca domnii cu ochi albastri sunt de obicei atrasi de acele reprezentante ale sexului frumos care vad lumea prin ochi de aceeasi culoare cu ai lor. „Through the ages I remember blue eyes crying in the rain…“ cânta nemuritorul Elvis cu o voce catifelata, gândindu-se cu nostalgie la o fata cu ochi albastri. La urma urmei, cine l-ar putea contrazice si rezista unei priviri de culoarea cerului. Insa Elvis nu este singurul atras de magnetismul unor ochi albastri. Este suficient sa ne gândim la alte melodii precum „Blue eyes“ a lui Elton John sau la marele Frank Sinatra, cu vocea sa divina, care a primit porecla „blue eyes“. Sau cine poate uita acei monstri sacri, precum Paul Newman sau Elvis Presley, a caror privire a incântat ani la rând publicul feminin. Ce sa mai, concluzia este clara: ochii albastri sunt o arma destul de eficienta pentru a fi siguri ca intrati in gratiile doamnelor.


Albastrul – sinonimul vigilentei


Insa daca puterea de seductie pe care o privire „de gheata“ o are asupra publicului feminin nu surprinde pe nimeni, ceea ce cu siguranta surprinde este un studiu legat de caracteristicile pe care doamnele ar trebui sa le posede pentru a atrage atentia unui barbat cu ochi albastri. Un Elvis sedus de amintirea unei doamne cu ochi albastri s-ar incadra in esantionul de barbati examinat de Bruno Laeng si colegii de la Universitatea din Tromso, Norvegia, in opinia carora, reprezentantii sexului tare cu privire azurie ar fi tentati sa aleaga partenere cu aceleasi caracteristici. Studiul, publicat in revista Behavioral Ecology and Sociobiology, a fost realizat pe esantion eterogen, atât din punct de vedere al sexului, cât si a culorii ochilor. Domnilor si doamnelor le-au fost prezentate o serie de fotografii cu reprezentanti ai sexului opus. Rezultatele au fost clare. Daca in cazul barbatilor si femeilor cu ochi caprui nu s-au evidentiat cine stie ce preferinte fata de un tip oarecare, barbatii cu ochi albastri au prezentat un mai mare interes pentru doamnele cu ochi de aceeasi culoare. Din câte se pare, explicatia acestui comportament s-a gasit intr-un mecanism inconstient existent la barbatii cu privire „de gheata“, conform caruia alegerea unei partenere cu ochi albastri este o modalitate de a fi siguri ca partenera nu ii insala, pentru ca, in cazul unui copil, din punct de vedere genetic, acesta ar trebui sa aiba ochi albastri.


Calculul probabilitatilor


Potrivit cercetarilor, albastrul ochilor este folosit in mod inconstient de barbati pentru a se asigura de fidelitatea propriei partenere. La urma urmei este suficient un simplu calcul al probabilitatilor. Stiut fiind ca nuantele maronii ale irisului sunt mult mai frecvente, albastrul fiind un fel de „accident genetic“, nu trebuie sa surprinda pe nimeni ca in cazul in care unul dintre parinti are ochi caprui, probabilitatile de a avea un mostenitor cu ochi albastri se diminueaza considerabil. In cifre vorbind, doi parinti cu ochi caprui vor avea 25 la suta sanse de a avea un copil cu ochi albastri, in timp ce prezenta unui parinte cu ochi albastri, sansele ar creste pâna la 50 la suta.


Asta inseamna ca doar cuplurile in care ambii parteneri au ochi albastri au suta la suta sanse „sa se aleaga“ cu o odrasla cu ochi de aceeasi culoare. Asadar, concluzia este clara. Barbatii cu ochi albastri ca marea aleg in mod inconstient partenere cu ochi de aceeasi culoare pentru a se asigura intr-un fel ca mostenitorii vor duce traditia de familie mai departe.


Rezultatele acestui studiu au o importanta destul de mare in lupta impotriva infidelitatii. Este clar ca nasterea unui copil cu ochi caprui din parinti cu ochi albastri este un indiciu evident al unei infidelitati din partea partenerei, pentru ca este mai mult decât sigur ca barbatul cu pricina nu este tatal copilului.


Astfel, se pare ca domnii inzestrati cu ochi albastri de mama natura au o arma invincibila pentru a se asigura de fidelitatea partenerei si ca instinctiv ei au grija sa isi aleaga partenerele, astfel incât sa poata folosi cât mai eficient acest „dar divin“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS