10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoala de sâmbata pentru copiii saraci

Scoala de sâmbata pentru copiii saraci

O initiativa demna de laudat este infiintarea la Malu Mare a „Scolii de sâmbata“. In fiecare a sasea zi a saptamânii, 40 de copii cu vârste intre patru si 12 ani, provenind din familiile nevoiase din Malu Mare si Preajba, sunt antrenati in activitatile acestei scoli de sâmbata, initiata de Fundatia „Proeuroyoung“ din localitate. „Initiativa mea a pornit de la faptul ca acesti copii trebuie atrasi catre activitatile prescolare si scolare, in ciuda dificultatilor materiale ale familiilor din care provin“, a declarat Rodica Dicu, director executiv al Fundatiei „Proeuroyoung“.


Lectii de vioara


O zi la Scoala de sâmbata incepe la ora 8.00, când copiii vin la Caminul Cultural din Malu Mare.


Aici ii asteapta micul dejun – fie un ceai cu cornuri si brânza topita, fie o cana de lapte, alaturi de care se afla feliute de pâine unse cu unt si gem sau oua fierte. Nu este prea mult, dar pentru copii este suficient, mai ales ca acasa n-au parte de asa ceva. Dupa masa de dimineata, copiii sunt antrenati in diferite activitati instructiv-educative. Copiii de gradinita deseneaza, urmaresc filme cu Cenusareasa, Tom Degetel ori Alba ca Zapada, asculta povesti sau invata poezii, in timp ce elevii mai mari sunt ajutati sa-si faca temele pentru scoala, invata limbi straine ori chiar… cânta la vioara. Invatatorul Florin Dinu, de la Scoala nr. 29 din Craiova, le preda copiilor lectii de vioara. „Unii au ureche muzicala, ba chiar par sa aiba deprinderi native. Daca ar avea si instrumente cu care sa exerseze acasa, ar avea sanse sa faca cariera“, a spus Florin Dinu.


Activitatea scolii de sâmbata se incheie la 12.30. Insa nu inainte ca acesti copii sa ia tot impreuna si masa de prânz – o supa la felul intâi, o mâncarica la felul al doilea si un desert. Parintii vin sa-si ia acasa odraslele, fericiti ca acestia au invatat ceva, ba chiar au si mâncat, uneori mai bine decât acasa.


Cine chiuleste e exclus


Selectarea copiilor pentru Scoala de sâmbata de la Malu Mare s-a facut pe baza unei anchete sociale, fiind alesi copiii care provin din familii sarace, acordându-se atentie mai ales copiilor din familiile de romi. Interesant este ca acesti copii pot fi exclusi de la Scoala de sâmbata in situatia in care au absentat nemotivat de la scoala in timpul saptamânii. Aceasta „chichita“ ii face pe copiii respectivi sa mearga la scoala, de teama sa nu piarda intâlnirea de la sfârsit de saptamâna.


Toate activitatile se desfasoara cu ajutorul unor profesori voluntari, neretribuiti. Cât despre alimentele pentru cele doua mese servite de copii, acestea provin uneori din sponsorizari. Iar atunci când nu se gaseste nici o sponsorizare, exista si o solutie „de rezerva“: camara primarului Alexandru Dicu, unde da iama directoarea executiva a Fundatiei „Proeuroyoung“, care mai are si „functia“ de nevasta a edilului comunei.


Excursii


Uneori, copiii de la Scoala de sâmbata din Malu Mare au parte si de excursii. Câteodata merg la Craiova, sa viziteze Gradina Botanica, Parcul „Romanescu“ sau muzeele. Alteori, ajung chiar pe Valea Jiului sau Valea Oltului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU