8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRepetenti la cheltuirea banilor

Repetenti la cheltuirea banilor

Directorii unitatilor de invatamânt din Dolj trebuie sa ia lectii de economie pentru a nu pierde fondurile alocate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). In calitate de ordonatori tertiari de credite, directorii trebuie sa invete cum sa-si alcatuiasca bugetele si cum sa faca proiecte pentru a accesa fondurile europene.


Cu toate ca acum sunt manageri de institutii, directorii unitatilor de invatamânt din Dolj „isi prind urechile“ in legi, achizitii publice si bugete si de abia reusesc sa cheltuiasca intr-un an banii pentru dotari si pentru lucrari. La sedinta cu directorii de ieri, Eugen Radut, directorul economic al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, le-a cerut managerilor din invatamânt sa prezinte stadiul in care se afla lucrarile si contractele pe care acestia le au in derulare cu diferite firme de constructii. „Trebuie sa ne comunicati stadiul lucrarilor si banii pe care i-ati cheltuit pentru aceste lucrari, si cât credeti ca mai puteti cheltui pâna la sfârsitul acestui an. Pâna vinerea viitoare speram sa avem situatia clara a acestor lucrari pentru a sti cât s-a cheltuit din cele peste 250 de miliarde primite in acest an. Pâna acum, numai 40% din unitati au trimis situatia lucrarilor, iar cele care nu au trimis vor fi trecute pe lista cu redistribuiri si vor pierde banii“, a spus Radut.


Scolile, dotate pe ultima suta de metri


Pâna la sfârsitul acestui an, directorii trebuie sa cheltuiasca si sumele de bani pe care le-au primit pentru dotari si sa trimita situatia finala la ISJ Dolj, pentru ca la sfârsitul anului banii necheltuiti se vor intoarce la bugetul de stat. „Situatia acestor fonduri nu s-a rezolvat pentru ca banii ne-au fost livrati mai târziu, dar acum, pe ultima suta de metri, unitatile de invatamânt trebuie sa incheie contracte de achizitie si procese-verbale de custodie a marfii cu firmele care le vor livra produsele de care au nevoie. Sumele alocate pentru dotarile scolilor din Dolj depasesc 180 de miliarde de lei, numai pentru dotarea laboratoarelor din licee MEC alocând 33 de miliarde de lei“, a explicat directorul economic al ISJ Dolj. Managerii doljeni ai unitatilor de invatamânt nu s-au inghesuit sa cheltuiasca banii alocati pentru achizionarea de carti, pe care ii pot pierde la sfârsitul anului. Pentru ca acesti bani sa fie totusi utilizati pentru dotarea scolilor si liceelor doljene, conducerea ISJ Dolj ii sfatuieste pe directorii care nu pot cheltui acesti bani in urmatoarea luna sa-i livreze in contul inspectoratului pâna la 25 noiembrie.


Proiectele europene pentru scoli, la mâna primarilor


Integrarea in Uniunea Europeana ii incarca pe directori cu alte probleme – realizarea de proiecte europene pentru a primi alti bani. Pentru aceasta, managerii trebuie sa ceara primariilor bani pentru documentatii, studii de fezabilitate si proiecte tehnice.


„Trebuie sa propuneti in bugetele pe anul viitor bani pentru proiecte europene pentru ca din 2007 vom putea accesa fondurile structurale postaderare. Trebuie sa incepeti de pe acum, trebuie sa discutati cu primarii si sa le explicati ce doriti sa faceti in scoala pentru ca acestia trebuie sa asigure plata pentru documentatii.


Pentru banii europeni, trebuie sa intocmim proiecte europene, iar din 2007 nu vom mai putea solicita bani fara documente“, a explicat Eugen Radut. In plus, directorii trebuie sa prevada in bugetele pe anul viitor si banii pentru analizele medicale ale cadrelor didactice din unitatea de invatamânt pe care o conduc si bani pentru premierea dascalilor care au obtinut diplome de excelenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS