16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMalu Mare - comuna cotropita de oras

Malu Mare – comuna cotropita de oras

Aflata in „buza“ Craiovei, localitatea Malu Mare s-a dezvoltat destul de putin in ultimii ani. Comuna a ramas cu zeci de ani in urma orasului invecinat, iar asta tocmai pentru ca municipalitatea se infrupta din banii care ar trebui sa ajunga la bugetul comunitatii din Malu Mare.


Asezata in inima Doljului, la doar sapte kilometri de Craiova, comuna Malu Mare lasa impresia unei localitati saracute, un fel de vecin mic si amarât al marelui municipiu. Localitatea este asezata pe Drumul National DN55, ce leaga Craiova de Bechet, cuprinzând satele Malu Mare si Preajba.


Istorie seculara


Exista documente care atesta ca satul Malu Mare are o vechime de peste 500 ani. Astfel, in cartea de hotarnicie al lui Vlad Calugaru din 16 martie 1494 sunt amintite satele Ghindeni si Birosloveni, fost satul Malu Mic, asezate lânga satul Malu Mare. Localitatea a fost amplasata initial in Lunca Jiului, pe malul stâng al râului, si se numea Ciulnita. Aflându-se lânga apa, satul a fost inundat de mai multe ori, motiv pentru care a fost stramutat pe vatra actuala, pe cel mai inalt mal al Jiului, de unde si denumirea localitatii.


La rândul sau, satul Preajba, care in trecut s-a numit Preajba Domneasca, a fost infiintat in timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Conacul si biserica din Preajba au fost construite acum 175 de ani de catre Hagi Stan Jianu, care a adus clacasi pe mosie si i-a improprietarit cu câte o bucata de pamânt. Tot aici exista cea mai veche scoala din tara, având o vechime de 250 de ani.


Jaf municipal


Orice om care afla câte institutii si firme isi au sediul pe raza comunei ramâne mirat de faptul ca localitatea arata banal, ca un sat oarecare din tara asta, fara sa iasa in evidenta cu nimic. Justificarea este una singura, jaful operat de municipalitatea craioveana. „Exista zeci de firme si institutii asezate pe teritoriul comunei noastre si care ar trebui sa plateasca taxele si impozitele catre bugetul comunei. Desi le-am adus la cunostinta acest lucru, respectivele unitati platesc in continuare taxele la Craiova“, a explicat Alexandru Dicu, primarul din Malu Mare. Asa se face ca veniturile comunei, de circa opt miliarde de lei vechi in acest an, sunt practic injumatatite de municipiul Craiova.


Noua idee a extinderii Craiovei catre comunele invecinate nu i-a lasat reci pe reprezentantii administratiei din Malu Mare. Primarul si consilierii s-au aratat de acord, insa in conditiile legii. „Nu m-am opus niciodata crearii zonei metropolitane a Craiovei, insa cerem ca municipalitatea sa ne respecte si sa ne dea o cota rezonabila din veniturile pe care le incaseaza ilegal de pe teritoriul nostru. Altfel, nici nu putem sa ne asezam la masa tratativelor pentru aceasta zona metropolitana“, a mai spus primarul Dicu.


Un nou sat


Primarul din Malu Mare, având si sprijinul majoritatii consilierilor locali, s-a pregatit sa lupte cu municipalitatea folosind chiar armele acesteia. Asa ca a intocmit noul Plan Urbanistic General (PUG) al comunei, care, printre altele, prevede extinderea intravilanului de la 450 ha la 1.520 ha, asta prin includerea in intravilan a intregului perimetru cotropit de Craiova din zona Selgros. „Am facut asta pentru a permite dezvoltarea comunei si la cererea oamenilor cu posibilitati financiare, care vor sa construiasca in zona din vecinatatea drumului dintre Craiova si Caracal. Pentru acea zona am inceput demersurile in vederea unui Plan Urbanistic Zonal. Ideea dezvoltarii respectivului teritoriu vizeaza o zona industriala chiar pe marginea drumului european, in spatele careia va exista o zona de locuinte. Acolo se va ridica, practic, un nou sat, cu circa 4.000 de locuinte, existând foarte multe solicitari pentru constructii acolo. Asa si veniturile noastre vor creste, si totul spre binele comunei, dar si al craiovenilor care vor sa construiasca la marginea orasului“, a precizat primarul din Malu Mare.


150 de euro/mp


In zona unde se va ridica noul sat al comunei Malu Mare, adica in vecinatatea Selgros, preturile terenurilor au explodat. In prezent, metrul patrat de teren se vinde acolo cu 120 euro/mp, ba chiar a ajuns la niveluri neasteptate, de 150 de euro/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS