11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa potabila cu portia

Apa potabila cu portia

Lucrarile la centura de nord ii vor afecta din nou pe craioveni, care vor primi apa potabila cu portia, in perioada 7 – 12 noiembrie. In acelasi timp, vecinii lor din Filiasi si Cotofenii din Fata nu vor beneficia deloc de aceasta utilitate timp de cinci zile.


Mii de craioveni vor fi din nou supusi unui program strict de furnizare a apei potabile, in perioada 7 – 12 noiembrie, din cauza lucrarilor de deviere a conductei de apa DN 1000 mm Izvarna – Craiova, la kilometru 11+180 m de pe centura ocolitoare de nord. Locuitorii Baniei au devenit obisnuiti cu astfel de restrictionari, actiunea care se va desfasura saptamâna viitoare fiind a treia de acest gen, ultima având loc in perioada 17 – 19 octombrie. De aceasta masura vor fi afectate, peste câteva zile, aproape toate cartierele, respectiv: Bariera Vâlcii, Craiovita Noua, Cornitoiu, George Enescu, Nicolae Titulescu, Brazda lui Novac, Rovine, Gârlesti, Lapus-Arges, Valea Rosie, Calea Bucuresti si zona centrala a Craiovei.


Directorul Regiei Autonome de Apa (RAA), Constantin Stamatoiu, a precizat ca lucrarile de deviere au fost solicitate si vor fi executate de constructorul centurii de nord, SC ASTALDI SA. Prin urmare, noul program de furnizare a apei, pentru craiovenii din cartierele aminite, va fi dimineata, intre orele 4.00 -11.00 si dupa-amiaza, intre 16.00 si 23.00. Ca la orice lucrare de acest gen pot aparea insa si intârzieri, restrictionarea apei putând sa se intinda pe o perioada mai mare de timp. „Ne pare rau pentru pricinuirea acestui disconfort, insa masura nu depinde de noi, trebuind doar sa ne conformam. Primele doua conducte care treceau pe sub centura de nord au fost deja deviate si ramasese sa se lucreze doar la cea de-a treia, acest proces fiind incheiat cu aceasta ocazie“, a declarat Stamatoiu.


Spitalul din Filiasi, alimentat cu cisterna


Intr-o situatie mult mai dificila se vor afla insa locuitorii din orasul Filiasi si din comuna Cotofenii din Fata, care in perioada 7 noiembrie, ora 10.00 – 11 noiembrie, ora 24.00, nu vor avea deloc apa potabila. Totusi conducerea regiei a promis ca va transporta Spitalului din Filiasi, zilnic, o cisterna de apa, cu capacitatea de 7 metri cubi, incât activitatea acestuia sa fie afectata intr-o masura cât mai mica. Conducerea unitatii nu este insa la fel de increzatoare ca lucrurile vor decurge normal pentru o saptamâna in care nu vor avea apa potabila curenta.


„Vom lua o hotarâre in ceea ce priveste functionarea spitalului in acea perioada abia luni, când avem intâlnire cu toti sefii de sectii din spital. Cu greu vom functiona atâta timp fara apa, deoarece vom avea foarte multe probleme. Este vorba, pe lânga gatit si curatenia grupurilor sanitare, de functionarea centralei termice si a spalatoriei. Nu stim daca putem asigura caldura in toate saloanele si nici cum vom spala lenjeria. Daca nu vom reusi sa ne descurcam, ca masura extrema vom limita numarul internarilor, urmând sa acceptam doar urgentele. Pot spune ca este destul de periculos sa functioneze un spital fara apa potabila deoarece pot aparea diverse riscuri“, a declarat Ioana Dumitru, managerul Spitalului Filiasi. Si conducerea unitatilor de invatamânt a recunoscut ca lipsa de apa le va afecta desfasurarea activitatii, in cele cinci zile in care nu vor avea deloc apa potabila curenta.


„Noi avem rezerve de apa, pentru ca nu poti sti când se opreste. Aceasta va fi folosita pentru spalarea grupurilor sanitare si a incintei, elevii find insa obligati ca pentru baut sa isi cumpere singuri apa. Vom lua apa de care avem nevoie din izvoare si fântâni“, a declarat un cadru didactic, din conducerea Grupului Scolar „Dimitrie Filiestanu“.


Conducta misterioasa


In timpul lucrarilor, muncitorii au mai descoperit si o conducta de apa, care nu fusese raportata de catre RAA. Conducerea regiei sustine ca planurile din acea zona i-au fost furnizate sub semnatura de catre SC PROIECT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS