11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Mortilor - traditie in Valea Jiului

Ziua Mortilor – traditie in Valea Jiului

Ziua Mortilor este, pentru locuitorii Vaii Jiului, un moment de aducere aminte, sute de oameni fiind prezenti in fiecare an pe 1 noiembrie la mormintele celor dragi. Obiceiul, mostenit de la catolici, a fost pastrat cu sfintenie, mosii si stramosii mergând la cimitir cu flori si lumânari si pentru a face pomana pentru sufletele celor dragi plecati din aceasta lume.


Cei care s-au nascut in Valea Jiului, de oriunde ar fi, vin aici pe 1 noiembrie sa-si pomeneasca mortii. Toate cimitirele prind viata si sute de credinciosi aprind lumânari la mormintele celor trecuti in nefiinta. „Noi nu mai locuim aici, dar in fiecare an vin dimineata in prima zi a lunii noiembrie, la cimitir, ca sa le aprind o lumânare parintilor pe care ii am ingropati aici“, a spus o femeie. „In fiecare an vin si fac curat la mormântul sotului si al cumnatului, aduc flori si aprind lumânari, iar trecatorilor le dau de pomana cozonac si câte un pahar cu tuica sau vin, in amintirea celor pe care ii am ingropati in cimitir“, a afirmat alta femeie.


Momârlanii, cei care tin cel mai mult la aceasta traditie, fac din aceasta zi o adevarata sarbatoare. Ei isi impodobesc cimitirele, pe fiecare cruce din metal fiind atârnate prosoape ori câte un batic, flori si panglici colorate. Cimitirele momârlanesti sunt in curti, pentru ca localnicii s-au obisnuit sa-si ingroape rudele chiar in batatura, tocmai pentru a demonstra ca pamânturile le apartin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS