10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTunurile de apa au alungat executorul judecatoresc

Tunurile de apa au alungat executorul judecatoresc

Angajatii Societatii Comerciale Uzinele Sodice Govora au reluat lupta cu ilegalitatile din economia româneasca. Ieri-dimineata, la poarta nr. 2 a uzinei, s-a prezentat executorul judecatoresc Gatejescu Bogdan, din Râmnicu Vâlcea, insotit de patru avocati si de zece jandarmi si politisti pentru a pune sechestru asupra sectiei de monohidrat din cadrul Uzinei Sodice Govora. Poarta a fost acoperita cu o prelata, usile au fost inchise, iar muncitorii s-au baricadat in interior si au folosit tunurile de apa ale masinilor de pompieri din dotare, punându-i pe fuga pe „cei veniti sa ne lase fara loc de munca“, dupa afirmatiile celor care au blocat intrarea in uzina.


Uzina de Soda Govora nu este la prima experienta de acest gen in care muncitorii se revolta impotriva unor actiuni ostile declansate de unele grupuri de interese. Pentru reprivatizarea uzinei hotarâta de AVAS au optat grupuri de firme producatoare de soda din Polonia, CIECH Varsovia, si din India GHC. Fiecare grup a facut un audit si a preluat datele contabile din societate, constatând o datorie a Uzinei Sodice Govora de 310 miliarde catre BCR. AVAS hotaraste reprivatizarea uzinei cu grupul polonez CIECH Varsovia si se incheie un contract de novatie a privatizarii cu acesta, initial ca si cu SC Begacom Timisoara. Grupul de firme indian, respins de AVAS, cumpara apoi Uzina de Soda Ocna Mures. In luna aprilie 2006, BCR vinde creanta de 310 miliarde catre firma Indian England NW cu sediul in Olanda, care este un vehicul mobiliar al grupului GHCL din India. Vazând ca a pierdut partida pentru reprivatizarea uzinei, firma declara scadenta intreaga creanta. In aceasta tranzactie BCR nu a tinut cont de esalonarea datoriei de 310 miliarde pe care o realizase cu firma poloneza dupa ce aceasta se angajase in reprivatizare. Interesele firmei GHCL India sunt aparate de firma de avocati Musat din Bucuresti, care acorda consultanta si BCR.


Reprezentantul firmei poloneze care realizase cu administratia Uzinelor Sodice Govora un plan de strategie care incepuse sa functioneze s-a prezentat in ziua conflictului la sediul uzinei unde a specificat ca in termen de 48 de ore va achita intreaga datorie de 310 miliarde de lei. Grupul indian nu a acceptat si s-a incercat intrarea in uzina pentru a doua oara, deoarece prin punerea sub sechestru a sectiei de monohidrat s-ar fi paralizat intreaga activitate a Uzinei de Soda Govora. Muncitorii au folosit iar tunurile cu apa si au respins pe cei care au fortat intrarea. Unul din muncitorii aflati dincolo de baricada striga: „vreti sa luati cu 310 miliarde un patrimoniu de peste 1.400 de miliarde, banditilor!“. Din afirmatiile unor muncitori, rezulta ca ei nu vor parasi uzina pâna când firma poloneza nu va fi lasata sa functioneze, iar despre sechestru instituit nici nu vor sa auda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS