14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecretarii de primarii, verificati la studii

Secretarii de primarii, verificati la studii

Juristii Prefecturii Dolj planuiesc in luna noiembrie un control de proportii printre functionarii de conducere din primariile din judet, care vizeaza destituirea secretarilor de comune care nu s-au inscris in acest an la o facultate cu profil juridic sau administrativ.


Conform modificarilor aparute la Legea administratiei publice locale si publicate anul acesta, secretarii de primarii isi pierd slujba in cazul in care nu fac dovada ca s-au inscris la o facultate din domeniul juridic sau administrativ, pâna la sfârsitul acestui an. Secretarii trebuie sa dovedeasca faptul ca vor reusi sa se incadreze in termenul de trei ani impus de lege pentru finalizarea studiilor juridice. Facultatea de profil nu este insa singura conditie pe care secretarii celor 104 primarii din Dolj trebuie sa o indeplineasca. Potrivit Statutului functionarilor publici si a Legii nr. 161/2003, acestia sunt obligati ca functionari publici de conducere sa urmeze cursuri de perfectionare de un an la Institutul National de Administratie sau una din institutiile abilitate de lege. Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj, a precizat ca verificarea juristilor va viza si acest aspect prevazut de lege. „De la jumatatea lunii noiembrie vom face controale tematice pe cele doua fronturi: ii verificam sa vedem daca s-au inscris la facultate cu profil juridic si daca au facut aceste cursuri de perfectionare la Institutul National de Administratie. La angajare, evident ca nu li se cer cursurile, insa o data ce devii functionar public de conducere esti obligat sa le faci“, a declarat Eugen Marinescu.


Bariera de studii la concursurile pentru secretari


Ultima situatie privind scolarizarea secretarilor de comune din Dolj dateaza de acum câtiva ani, când aproximativ 60% din acestia detineau diplome universitare de specialitate.


Cu toate ca in prezent la Prefectura Dolj nu exista o evidenta a secretarilor de comune fara studii superioare sau cu studii universitare in alt domeniu decât cel juridic, in ultimii ani participarea la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de secretari in comunele doljene a fost conditionata de diploma de studii in domeniul juridic. Majoritatea secretarilor fara studii complete si care au iesit la pensie au fost inlocuiti cu absolventi ai Facultatii de Drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU