10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExternalizarea serviciilor bate pasul pe loc

Externalizarea serviciilor bate pasul pe loc

Managerii de spitale nu sunt interesati de predarea unor anumite servicii catre firme specializate. In judetul Dolj, doar Spitalul de Urgenta a solicitat externalizarea serviciilor de curatenie, bucatarie si spalatorie. Nici firmele prestatoare de astfel de servicii nu sunt prea entuziasmate, având in vedere conditiile impuse de Ministerul Sanatatii.


Externalizarea serviciilor medicale sau nemedicale nu ii intereseaza in mod deosebit pe managerii spitalelor din judetul Dolj. In ultima perioada, s-au facut mai multe studii pentru a se vedea daca unitatile sanitare ar putea sa reduca cheltuielile având contracte cu firme care sa le execute anumite servicii, cum ar fi cele de spalatorie, de curatenie sau de bucatarie si s-a constatat ca din cele noua spitale, doar unul, Spitalul de Urgenta Craiova, s-a aratat interesat. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Dolj este convinsa ca externalizarea ar aduce beneficii unitatilor spitalicesti si din acest motiv nu isi explica de ce managerii nu agreeaza ideea. „In urma studiilor de fezabilitate efectuate s-a stabilit ca externalizarea este benefica. Ea ar putea aduce economii de pâna la 20%, precum si o scadere a pretului, concomitent cu o crestere a calitatii serviciilor“, considera prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


In Occident toate spitalele lucreaza pe baza acestui sistem, iar in Craiova s-a aplicat cu succes la Spitalul CFR.


Firmele, obligate sa lucreze cu angajatii spitalelor


Externalizarea unor servicii medicale sau nemedicale ale spitalelor este reglementata de Ordinul nr. 886/19.07.2006 al ministrului sanatatii. Potrivit acestui act normativ, unitatile sanitare pot plati servicii efectuate de firme specializate la un pret cu cel putin 15% mai mic decât media cheltuielilor cu aceste servicii pe ultimele sase luni, efectuate in regim propriu. Contractul va trebui incheiat pe o perioada de cinci ani, timp in care firma va fi obligata sa pastreze personalul si salariile.


Serviciile medicale si nemedicale se externalizeaza numai daca exista solicitarea din partea unitatii sanitare, dar si avizul Autoritatii de Sanatate Publica, al consiliului local sau judetean si, nu in ultimul rând, al sindicatelor. Firma prestatoare va fi desemnata prin licitatie dupa intocmirea documentatiei si obtinerea avizului de principiu din partea Ministerului Sanatatii Publice.


Managerii au argumentele lor


Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova este cel mai mare spital din Dolj, dupa Spitalul de Urgenta Craiova. Managerul acestuia, ec. Mihai Coman, sustine ca s-au facut studii de fezabilitate si s-a ajuns la concluzia ca unitatea sanitara este prea saraca pentru a-si putea permite sa plateasca firme care sa-i efectueze anumite servicii. In plus, spitalul a fost inclus intr-un program de modernizare si retehnologizare a bucatariei si spalatoriei finantat de Uniunea Europeana, astfel incât pe perioada lucrarilor nu se va putea angaja un contract cu prestatorii de servicii.


In prezent, Spitalul „Filantropia“ nu isi permite insa sa aloce mai mult de 20.000 – 30.000 de lei pe zi de bolnav, in conditiile in care alocatia de hrana prevazuta in normative este de 60.000 de lei pe zi pentru un bolnav. O firma care va prelua in viitor aceasta activitate va trebui teoretic sa asigure masa bolnavilor la un pret cu 15% mai mic. Nu s-a luat insa in calcul posibilitatea reducerii celorlalte cheltuieli legate de prepararea hranei. O situatie similara se intâlneste si la celelalte spitale.


Contracte pe criterii politice?


Singura unitate sanitara care a solicitat externalizarea a fost Spitalul de Urgenta Craiova. Potrivit ASP Dolj, unitatea sanitara este interesata de incheierea unor contracte pentru curatenie, spalatorie si hrana bolnavilor. Pentru a putea demara procedurile de licitatie, unitatea sanitara mai are nevoie doar de acordul de principiu al Ministerului Sanatatii Publice.


Doar ca mai exista o problema: firmele de profil nu debordeaza de entuziasm atunci când vine vorba de contracte cu spitalele. „Statul nu prea s-a dovedit pâna acum bun platnic, iar daca si-a onorat contractele a facut-o cu mari intârzieri. Alt inconvenient ar fi ca, de obicei, astfel de contracte sunt atribuite pe criterii politice“, a spus Nistor Duval, directorul SC ROMNICOM SRL. El sustine ca l-ar tenta un contract pentru curatenie cu Spitalul de Urgenta, chiar daca nu in conditiile impuse de Ministerul Sanatatii: „Daca mi s-ar garanta plata, as lucra cu spitalul. Insa nu as accepta sub nici o forma sa pastrez cu orice pret angajatii spitalului. Sunt obisnuit sa lucrez cu oameni seriosi, care se tin de treaba, iar angajatii din sistemul de stat au alt ritm, nu cred ca pot face fata unui anumit volum de munca“. Pe de alta parte, un contract cu o firma privata ar reduce „scurgerile“ din spital. Angajatii nu ar mai fi tentati sa fure, angajatorii privati fiind mai vigilenti cu bunurile proprii decât sunt unitatile de stat.


Alte firme resping din start o asociere cu Spitalul de Urgenta Craiova, considerând inacceptabile conditiile impuse de Ministerul Sanatatii. „Avem experienta in activitatea cu unitatile sanitare, iar in momentul de fata avem un contract cu Serviciul de Ambulanta si am trimis oferta noastra la Spitalul Militar. Avem spalatorie cu masini performante si propriii angajati, nu as accepta niciodata un contract care sa ma oblige sa lucrez cu alti angajati, intr-un spatiu strain pe care probabil va trebui sa-l si dotez. Nu as avea nici un avantaj, ar fi ca si când as face parte din consiliul de administratie al spitalului, nimic mai mult“, a declarat Viorel Nicolae, sef de unitate la SCM PRESTAREA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS