14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljToamna spânzuratilor

Toamna spânzuratilor

Trei doljeni au decedat la sfârsitul saptamânii trecute, dupa ce au ales sa-si puna streangul de gât. Specialistii spun ca toamna este anotimpul care declanseaza depresiile, inregistrându-se o crestere a numarului sinuciderilor.


Politistii doljeni au inregistrat sâmbata si duminica trei cazuri de sinucidere, toate prin spânzurare, victimele fiind barbati in vârsta. Specialistii spun ca toamna este anotimpul in care depresiile sunt favorizate, iar persoanele se simt mai neajutorate, mai ales cele in vârsta. „In general, toamna sunt favorizate depresiile si tristetea. In acest anotimp, persoanele cu vârste inaintate isi pierd dorinta de a merge mai departe, puterea de a trai, si au impresia ca sunt o povara pentru rude sau pentru cei care ii au in grija“, a explicat psihoterapeutul Gina Chiriac. Primul caz a fost inregistrat sâmbata – seara, in jurul orei 19.00, in localitatea doljeana Cârna, când Florea Neagoe, de 80 de ani, din comuna, a fost gasit spânzurat cu o funie de o grinda a grajdului. Dupa primele verificari politistii au stabilit ca motivul sinuciderii ar fi fost neintelegerile din familie, insa cercetarile sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor in care a survenit moartea batrânului. Corpul neinsufletit al barbatului a fost transportat la morga Spitalului din Segarcea pentru efectuarea necropsiei. „Batrânul a fost gasit repede de rude, inca respira când a fost dat jos din streang, insa a murit la scurt timp dupa aceea. Se pare ca neintelegerile din familie au fost cauza sinuciderii, dar mai multe vom sti când va sosi si raportul medico-legal“, a declarat agent Alin Pomana, ajutor sef de post la Postul de Politie Cârna.


„A pleca din viata prin sinucidere este o alegere lasa“


Tot sâmbata, in jurul orei 22.00, Marin Puiu, de 54 de ani, din comuna Afumati, a fost gasit spânzurat cu o funie de grinda unui sopron de lânga locuinta sa. In cazul lui Puiu, oamenii legii au stabilit ca acesta a mai avut pâna acum doua tentative de sinucidere, dar si ca nu exista suspiciuni cu privire la cauza decesului. Corpul barbatului a fost transportat la morga spitalului Bailesti pentru efectuarea necropsiei.


Ultimul caz de sinucidere s-a inregistrat duminica, in orasul Bechet. Constantin Sora, de 66 de ani, din localitate, a fost gasit in jurul orei 16.00, spânzurat cu o sârma de grinda unei anexe din spatele locuintei. Batrânul a lasat un bilet de adio in care a scris doar un rând: „Nu mai pot sa traiesc. M-am spânzurat“.


In opinia psihologilor, sinuciderea nu este un act de curaj, ci mai degraba unul de infrângere, de renuntare. „Gestul de a-ti curma viata nu este un gest de curaj, ci unul de infrângere si renuntare. Persoanele curajoase opteaza pentru a infrunta viata, cu toate problemele pe care le presupune aceasta. A pleca din viata prin sinucidere este o alegere lasa, a unor persoane care renunta sa isi asume responsabiltati“, a mai spus psihoterapeutul Gina Chiriac. Cât despre modul in care doljenii au ales sa-si puna capat zilelor, psihologii spun ca spânzurarea este cea mai intâlnita practica in rândul sinucigasilor. Din punct de vedere psihologic, cei care aleg aceasta cale incearca sa faca sa dispara problemele care ii framânta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS