12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTerapii neconventionale de reducere a stresului

Terapii neconventionale de reducere a stresului

Aromaterapia este cea mai placuta si mai senzuala dintre toate terapiile alternative, fiind totodata extrem de eficace. Putem combina folosirea parfumurilor noastre favorite cu tratamentul multor dereglari prin utilizarea uleiurilor volatile extrase din plante.


Aromaterapia este termenul folosit pentru acea forma de terapie care consta in folosirea unor uleiuri volatile extrase dintr-un mare numar de plante aromatice, copaci sau arbusti. Ele pot influenta starea fizica, dar si pe cea mentala. Uleiurile pot fi folosite in bai, in recipiente de difuzare, in spray-uri de camera, comprese si uleiuri de masaj. Cum cercetarile in domeniul aromaterapiei continua, posibilitatile de folosire a acestei forme de terapie cresc. Aromaterapia este folosita alaturi de masaj in diferite tratamente, iar terapeutii sustin ca, atunci când e folosita corect, ajuta pacientul sa se simta mult mai bine.


Aromaterapia este o forma holistica de tratament. Scopul ei este de a trata intreaga persoana si nu numai simptomele in mod individual. In primul rând, prin starea speciala pe care o determina, indeamna persoana ca prin introspectie sa-si examineze modul de viata si starea psihica – multi oameni nu acorda atentie starii de sanatate pâna nu se simt rau. In acest fel ei devin mai constienti de propria persoana, de sanatate si vor putea preveni sau combate o viitoare boala. De exemplu, daca pacientul se prezinta cu o problema legata de stres, terapeutul il ajuta sa scape de simptome, iar prin aromaterapie ii asigura tratamentul de relaxare.


Aromaterapia si masajul


Masajul este principala metoda de tratament folosita pentru aplicarea uleiurilor volatile. De obicei, se realizeaza un masaj pe intregul corp, in urma caruia uleiurile volatile patrund in profunzimea pielii. Masajul stimuleaza sistemul limfatic, ajutând corpul sa se elibereze de toxine, il relaxeaza si calmeaza mintea, fiind din aceasta cauza cea mai placuta forma de terapie. Deoarece o parte din aceste uleiuri se vaporizeaza in contact cu caldura pielii, ele sunt inhalate de pacient accentuând efectele terapeutice.


Masajul aromaterapeutic are ceva in comun cu fiecare dintre formele de masaj. Desi, de obicei, prin aceasta forma de terapie se realizeaza un masaj pe intregul corp, exista situatii in care se poate efectua alocându-se o atentie deosebita unor zone ale corpului. De exemplu, durerile musculare sau tensiunea acumulata in zona umerilor si a gâtului vor beneficia de un tratament aparte, atunci când folosim uleiuri specifice care pot ajuta la eliminarea acestor probleme.


In reflexoterapie, folosirea diferitelor uleiuri de aromaterapie poate fi benefica nu numai pentru picioare, ci si pentru intregul corp, in timpul tratamentului obtinându-se o stare de relaxare profunda.


Uleiuri recomandate


Uleiurile de baza potrivite pentru aromaterapie includ pe cele de migdale, de avocado, de jojoba, de germeni de grâu. Ele se aleg in functie de pielea si problemele de sanatate ale pacientului. Pentru ca uleiurile sa-si faca efectul, este necesar un masaj de 20 – 30 de minute.


Material realizat in colaborare cu Centrul de Recuperare Medicala si Terapii Complementare „Sf. Grigorie Decapolitul“ (situat in incinta Liceului de Chimie Craiova), tel. 59.88.43

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS