12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO familie de artisti

O familie de artisti

Ileana Sipoteanu are in acest an doua motive pentru a sarbatori: 20 de ani de cariera si de tot atâta timp imparte bucuriile si necazurile vietii cu compozitorul Dumitru Lupu.


Din suita artistilor de seama prezenti saptamâna trecuta la Craiova, am avut sansa sa ii intâlnesc si pe sotii Lupu. Sunt firi extrem de vesele, deschise, cu o poveste de viata impresionanta, carora nu le place sa se ascunda in spatele cuvintelor mari.


A ajuns in viata exact ce a visat


Dumitru Lupu este cel care i-a calauzit in mare parte pasii viitoarei artiste Ileana Sipoteanu. Marele compozitor este de loc din Giurgiu. A urmat Liceul de Muzica din Pitesti, dupa care si-a indreptat pasii spre Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, sectia canto – opera. A fost dirijor la Teatrul „Alexandru Davilla“ din Pitesti, apoi la Teatrul Fantasio din Constanta. Din 1991 a intrat si in mediul academic, fiind lector universitar doctor la Universitatea „Ovidiu“ si la Universitatea „Hyperion“ din Bucuresti. Este autorul a sute de cântece aflate in fonoteca radio-difuziunii române, a participat si a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole si filme de lungmetraj pentru copii si totodata initiatorul Festivalului „Mamaia copiilor“. A avut de mic copil, dupa cum marturiseste, inclinatii muzicale. A urmat cursuri de vioara, viola, axându-se apoi pe interpretare vocala. Este autorul a doua carti pentru copii. Se considera implinit, numarându-se printre cei „care au ajuns in viata exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobbyul, nesimtindu-se incorsetat de nimic“.


Nu i-ar parea rau daca mâine ar trebui sa renunte


La rândul ei, Ileana Sipoteanu are o cariera de invidiat, realizata insa prin multa munca, prin spectacole prezentate pe scenele tarii si ale lumii. A urmat Liceul industrial Rucar in paralel cu Scoala populara de arta din Pitesti, la clasa de canto. Este licentiata a Facultatii de Teatru a Universitatii „Hyperion“ (1992 – 1996), fiind pe rând solista a Teatrului „Alexandru Davila“ din Pitesti, Teatrului de Revista Fantasio din Constanta. A debutat la Mamaia in 1986, obtinând mentiune la sectiunea interpretare, iar in 1987, la acelasi festival, a fost laureata a sectiunii creatie, cu piesa „Ce mult te-am iubit“. A inregistrat de-a lungul anilor peste 100 de cântece, compuse de nume sonore ca: Dumitru Lupu, Vasile V. Vasilache jr., Nicolae Kirculescu, Temistocle Popa, Virgil Popescu, Gh. E. Marian etc. A cântat pe majoritatea scenelor tarii, mergând in turnee cu slagarele sale in Turcia, Italia, Germania, Serbia, Franta. A jucat si teatru, fiind distribuita in roluri care i se potriveau. Marturiseste ca nu i-ar parea rau daca „mâine ar fi nevoita sa renunte la cântat“, considerând ca si-a dus la indeplinire aceasta misiune si ca vine o vreme când trebuie sa lasi locul generatiilor tinere sa se afirme.


„A fost pentru mine vârful de lance“


Despre povestea lor de dragoste, sotii Lupu vorbesc cu drag. S-au cunoscut in urma cu 20 de ani la Teatrul „Alexandru Davilla“ din Pitesti, unde Ileana venise sa dea concurs pentru solist vocal, Dumitru Lupu fiind dirijorul orchestrei. A fost fascinat din prima secunda de faptul ca avea in fata o tânara care venea dintr-o comuna, de departe, din Rucar, sa dea concurs la teatru. „Ca si acum, multi se prezentau la concurs, putini insa ramâneau in final. Printre ei am remarcat o fata care avea o candoare deosebita, o tânara tunsa scurt, care cânta muzica rock. Ne-am cunoscut in 1986, ne-am casatorit insa mult mai târziu, in 1993. Cu Ileana ca solista am obtinut si eu ca si compozitor premii importante. A fost pentru mine vârful de lance, am reusit sa creez un personaj din ea“, a povestit compozitorul Dumitru Lupu.


„Daca iubesti persoana de lânga tine, ii transmiti starea ta“


Ileana Sipoteanu povesteste despre actualul ei sot ca a cucerit-o prin stilul lui galant, gata oricând sa-i spuna unei femei ceea ce isi doreste sa auda. In plus, era cucerita de compozitiile si versurile lui romantice care i-au schimbat total stilul si felul de a fi.


„S-a petrecut totul treptat, relatia noastra a avut un curs firesc, de la sine transformându-se in iubire. Când «ne-am trezit» eram indragostiti, iar când m-a cerut in casatorie, m-a surprins, insa am acceptat din prima. Daca iubesti cu sinceritate persoana de lânga tine, ii transmiti starea ta, simte si iti raspunde cu aceeasi moneda si cu aceleasi sentimente. Apoi, când ai si un copil, casnicia se sudeaza si mai mult“, a marturisit Ileana Sipoteanu.


Sunt fericiti impreuna, au o fetita minunata, Dumitrana, de 11 ani, copil care ii insoteste aproape peste tot si care de la vârsta de trei anisori asista la toate spectacolele parintilor. Nu vor sa intervina in nici un fel in alegerea carierei copilei, vor sa ii dea posibilitatea sa isi aleaga singura destinul. Dumitru Lupu este insa mult mai conciliant când vine vorba de viitorul fetitei, spunând ca „decât sa fie un inginer care sa se trezeasca la sase dimineata, mai bine o artista care sa se trezeasca la 10.00“. I-ar placea insa ca Dumitrana sa urmeze o cariera in regie, sa fie producatoare, iar in cel mai bun caz sa urmeze studii universitare in jurnalism.


Flori-de-colt pentru o femeie alintata „Floare-de-colt“


Interpreta a povestit ca sotul sau ii face permanent surprize, este „un om de casa, care a muncit toata viata doar pentru familia sa“. Ultima surpriza facuta de Dumitru Lupu, care a impresionat-o pâna la lacrimi pe Ileana Sipoteanu, au fost un colier, cercei si un inel din aur, toate reprezentând flori-de-colt, asa cum este si alintata de sotul ei.


„Ma surprinde permanent, ma alinta. Pentru ca o familie sa fie fericita, din punctul meu de vedere, femeia trebuie sa aiba intelepciunea sa taca atunci când trebuie. Stiu ca o sa imi pun in cap milioane de femei, dar eu cred ca 80% din casnicii se destrama din cauza femeii, care nu stie sa-si tina barbatul lânga ea. Pe de alta parte, si barbatul trebuie sa ii spuna femeii de lânga el vorbe frumoase, chiar si atunci când poate iubita nu le merita. Dincolo de paravanul de femeie puternica, dar si care lupta pentru cariera si bani, ea este totusi fiinta aceea fragila, delicata. Daca ii spui un cuvânt urât, ea paleste, iar cu fiecare jignire, barbatul se trezeste lânga el cu o femeie «imbatrânita» poate chiar inainte de termen. Principiul meu in viata este: incet, dar sigur!“, a mai spus Ileana Sipoteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS