16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii, in ring cu Orfahli

Consilierii, in ring cu Orfahli

Contractul dintre Primaria Craiova si SC Cronos Impex SRL pentru amenajarea si exploatarea parcarilor cu plata mai sta doar in voturile consilierilor locali, chemati astazi sa hotarasca ruptura, pe motiv ca municipalitatea a fost inselata de partener.


Dupa cinci ani de asociere zbuciumata cu SC Cronos Impex, pe care o acuza de nerespectarea clauzelor contractuale, Primaria Craiova a descoperit in sfârsit ca intelegerea putea fi desfiintata prin hotarâre de consiliu local inca din primavara anului 2003, când a expirat termenul pâna la care Cronos trebuia sa amenajeze parcarile conform regulamentului si caietului de sarcini. Contractul semnat in 2001 a continut dintotdeauna si un articol in care este stipulat ca rezilierea este la indemâna autoritatii publice, „pe deplin drept, fara somatie si fara punere in intârziere (pact comisoriu de grad IV), in cazul in care SC Cronos Impex SRL nu-si indeplineste obligatiile contractuale, prin nerealizarea termenelor prevazute la cap. V“. In text sunt incluse obligatii precise care trebuia respectate in sase luni de la data predarii parcarilor: dotarea cu aparatura electronica de monitorizare a accesului si duratei parcarii si cu distribuitoare de etichete sau jetoane de parcare (pentru parcarile inchise); dotarea cu parcometre (pentru parcarile deschise); urmarirea si evidentierea activitatii printr-un software propriu; transmiterea de documente justificative consiliului local (evidenta asocierii, decont de venituri si cheltuieli). Conducerea SC Cronos nu a tinut niciodata cont de aceste clauze, astfel ca pactul comisoriu de grad IV putea fi invocat cel mai târziu la sase luni de la predarea oficiala a locurilor de parcare – august 2002.


Bulucea si Calin, la doua capete


Fara a se sinchisi de clauzele din contract, administratorul SC Cronos, Mohamed Al Orfahli, a plasat câtiva angajati pe strazile Craiovei, care le-au luat banii soferilor pentru parcare, imediat dupa semnarea contractului – 26 ianuarie 2001. Fara amenajari, fara dotari, fara regulament. Primaria, condusa atunci de fostii comunisti Ion Calin si Vasile Bulucea, a facut scandal doar de gura presei. Toate cele 1.500 de locuri de parcare au fost predate insa abia dupa aprobarea unui regulament de functionare a exploatarii parcarilor cu plata, pe 5 august 2002, data de la care curge oficial si perioada de sase luni in care Cronos avea sarcina sa execute lucrarile mentionate. Orfahli a reluat strânsul taxei, fara alte investitii afara de câteva bidoane de vopsea si tot atâtea bidinele folosite la trasatul liniilor de demarcare a parcarilor. Primaria a pozat inca o data in autoritate publica si s-a lasat târâta intr-un proces pe care l-a pierdut la Braila, iar afacerea lui Orfahli a mers inainte. Dupa numai un an, Orfahli a atacat din nou Primaria Craiova in instanta si a obligat-o sa-i plateasca daune cominatorii si prejudiciu de aproape 17 miliarde de lei, pentru ca nu-i pusese la dispozitie toate cele 1.500 de parcari. In august 2004 a survenit armistitiul dintre primarul Antonie Solomon si Mohamed Al Orfahli, prin care cel de-al doilea renunta la daune, primind in schimb promisiunea ca va fi lasat sa taxeze in toata Craiova. Lucru care nu s-a intâmplat, Solomon declarând ca a semnat pacea cu Orfahli, dar nu a promis niciodata ca-i da parcari fara ca acesta sa respecte contractul, in sensul dotarii corespunzatoare.


Perioada Gaina


Litigiul a capatat amploare in primavara anului 2006, când buldozerele lui Solomon au ras parcarea de la Mercur, singura in care Orfahli bagase bani. A urmat, evident, inca un proces, derulat la Hunedoara. Primarul si-a angajat avocat, pe profesorul Viorel Gaina, la serviciile caruia avea sa renunte la scurt timp, din pricina evolutiei procesului. Primaria a fost obligata pâna la urma sa plateasca un miliard si sa predea restul de 940 de parcari pe care Orfahli nu le-ar fi avut niciodata. In plus, cererea de reziliere introdusa in dosar de municipalitate a fost respinsa de tribunal. In prezent, primarul si proaspatul sau consilier Teodor Radu au decis sa puna problema in mâinile consilierilor locali: proiect de reziliere unilaterala, pact comisoriu de grad IV, vot al consiliului local. O eventuala aprobare poate fi contestata in termen de cinci zile in contencios-administrativ, dar la fel de bine ea poate fi pusa in aplicare.


Orfahli contraataca


Consilierul primarului, Radu Teodor, sustine ca autoritatea publica nu comite o ilegalitate daca decide rezilierea contractului in timpul derularii procesului de la Hunedoara. „Hotarând rezilierea, nu facem altceva decât sa respectam contractul, adica art. 20, care ne da dreptul sa incetam raporturile fara somatie. Respectând contractul, evident ca nu aducem atingere vreunei decizii judecatoresti, mai ales ca este atacabila“, a spus Radu. Mohamed Al Orfahli a declarat ca autoritatile isi aduc un deserviciu adoptând un act de reziliere a contractului: „Cred ca ei nu stiu ce fac (reprezentantii municipalitatii – n.r.). Cum sa reziliezi un contract când o instanta tocmai a admis ca acel contract nu poate fi reziliat? Normal ca o sa atacam o astfel de hotarâre si o sa le cerem celor vinovati sa plateasca“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS