16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de miliarde, blocate in actiuni minuscule

Sute de miliarde, blocate in actiuni minuscule

Statul nu prea mai are ce sa vânda in Dolj. Cu mici exceptii, cum ar fi Electroputere sau Avioane, autoritatile par sa fi incheiat conturile cu privatizarea. Singurii bani pe care ii mai pot obtine provin din pachetele minoritare de actiuni de la agromecuri aflate in faliment sau de la firme ai caror patroni nu sunt interesati sa cumpere partea statului.


Procente cuprinse intre 0,4 si 72 la sapte agromecuri, doua agroservice-uri si douazeci de societati comerciale reprezinta „zestrea“ Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si a Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in Dolj. In total, capitalul social al acestor societati depaseste 4.000 de miliarde de lei vechi, din care statului ii revin doar câteva sute de miliarde de lei. Chiar daca pare o afacere buna in cazul in care s-ar hotari sa-si vânda participatiile, problemele financiare ale firmelor fac imposibil acest lucru.


De la 0,4 la 100%


Terpezita, Mischii, Tuglui, Livezi, Breasta, Bârca si Bratovoiesti sunt agromecurile la care AVAS mai detine actiuni. Daca la Tuglui statul mai are doar 0,6% dintr-un capital de 1,3 miliarde de lei, la Bratovoiesti statul este majoritar, cu 51%, ceea ce inseamna ca ar putea obtine mai bine de jumatate de miliard de lei din vânzarea actiunilor. Nici unul dintre agromecuri nu este trecut pe lista cu prioritati la privatizare a AVAS pe anul in curs. Miza actiunilor creste in cazul societatilor care au spatii in patrimoniu. De exemplu, la Constructii Feroviare, AVAS detine aproximativ cinci la suta dintr-un capital de aproape cinci sute de miliarde de lei. Cea mai mica participatie a statului este la SC Corealis SA, doar 0,4% dintr-un capital social de 147 de miliarde de lei. AVAS mai detine actiuni la SC Coreal SA – 6,4%, IMR Câmpeni – 5%, Legume Fructe – 1,9%, MAT – 1,4%, Mercur – 2,6%, Retizoh – 7,3%, SUCPI – 2,2%, Sutrans Bailesti – 36,3%, Transport Utilaj Constructii – 47,2% si Triconf – 5,1%.


De departe cele mai valoroase actiuni din portofoliul AVAS sunt detinute la Electroputere, societate aflata pe lista cu prioritati la privatizare din acest an. In timp ce Autoritatea este proprietara la societati mai mult sau mai putin importante, Ministerul Economiei este stapân peste crema societatilor-mastodont din judet prin intermediul Oficiului pentru Participatii si Privatizare in Industrie. Filiala din Dolj a Icemenerg sau Termoserv Craiova, parte din Termoelectrica Bucuresti, sunt unitati care pot fi oricând vândute de stat, dar ca intreg, si nu pe filiale. Ministerul ar putea obtine bani frumosi si din vânzarea Complexului Energetic Craiova care are un capital total de peste 24 de mii de miliarde de lei vechi sau a SC Automobile Craiova, la care statul detine un capital de aproape 300 de miliarde de lei vechi. In cazul Avioane SA, MEC detine, cel putin pe hârtie, aproximativ 17 miliarde de lei vechi.


Ce face statul cu actiunile nesemnificative


In cazul AVAS, calitatea de actionar este mai mult decorativa, deoarece cu procente de sub zece la suta. Autoritatea nu poate emite pretentii sa ia decizii in privinta managementului societatii. Mai mult, o parte din firmele la care AVAS este coactionar sau la care a detinut participatii au datorii la stat sau sunt in procedura de faliment, ceea ce pune institutia in situatia de a fi datoare la stat. „In astfel de situatii, ne-am inscris la masa credala si asteptam ca lichidatorul sa vânda bunurile pentru ca apoi banii sa se duca la bugetul statului“, au declarat pentru GdS reprezentantii departamentului de presa al AVAS. Acestia spun ca lipsa controlului statului in Consiliile de Administratie ale societatilor la care statul este actionar se datoreaza faptului ca actionarii majoritari au decis la un moment dat sa majoreze capitalul social, actiune la care AVAS nu poate participa, deoarece legea ii interzice acest lucru. In consecinta, participatia si asa redusa a statului a scazut la valori minuscule. Când va reusi statul sa transforme ramasitele din capitalul social in bani lichizi este o intrebare la care nici AVAS nu are un raspuns. Prioritara este acum privatizarea Electroputere, societate care a acumulat pâna in prezent datorii la bugetul statului de aproximativ 40 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS