10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVaccinul antigripal, epuizat in Craiova

Vaccinul antigripal, epuizat in Craiova

Vaccinurile antigripale trimise de Ministerul Sanatatii s-au terminat din farmaciile craiovene. A doua transa trebuia sa vina pe 20 octombrie, dar marii producatori nu au reusit sa livreze vaccinul la timp.


Majoritatea farmaciilor din Craiova se confrunta cu o criza de vaccin antigripal. Potrivit farmacistilor, in acest an, populatia are la dispozitie o singura forma de vaccin – Vaxigrip, iar acesta nu se mai gaseste in depozite. Distribuitorii de medicamente spun ca in scurt timp vaccinul antigripal se va gasi din nou pe rafturile farmaciilor. Craiovenii care doresc sa se imunizeze impotriva gripei trebuie sa scoata din buzunar 350.000 de lei vechi pentru o doza de vaccin. „Depozitele si-au epuizat stocurile. Doar câteva farmacii mai au vaccin, este vorba de o singura forma – Vaxigrip. Costa aproximativ 330 – 350.000 de lei o doza“, a declarat medic Elena Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj.


12.000 de doze primite din 100.000 solicitate


Cu o criza de vaccinuri antigripale se confrunta si medicii de familie din Dolj. Desi cea de-a doua transa de vaccin era programata pentru 20 octombrie, aceasta nu a ajuns la Autoritatea de Sanatate Publica Dolj. Potrivit medicilor doljeni, in cea de-a doua etapa urmeaza sa fie vaccinate persoanele din celelalte grupe la risc si cei care pot transmite gripa. In judetul Dolj, pentru prima etapa de vaccinare gratuita au fost distribuite peste 12.000 de doze de vaccin antigripal. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Dolj au comandat pentru vaccinarea gratuita a populatiei in total 100 de mii de doze. „La nivelul judetului Dolj, actiunea de vaccinare antigripala se desfasoara in intervalul 15 octombrie – 31 decembrie 2006, dar exista posibilitatea de extindere si in ianuarie 2007, in functie de situatia epidemiologica. In prima transa s-au primit 12.340 de doze, care au fost repartizate in centre de plasament, centre medico-sociale si cabinetele medicilor de familie. Se vaccineaza cu prioritate adultii si copiii rezidenti in institutiile de ocrotire sociala si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate vârstele cu afectiuni medicale cronice“, a declarat Cornelia Anghel- epidemiolog in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.


Intârziere recunoscuta


Producatorii de vaccin antigripal recunosc ca se inregistreaza o intârziere, dar este vorba de o problema la nivel european, din cauza dificultatilor de izolare a unei tulpini din România. Campania se desfasoara in trei etape si reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca, daca va fi nevoie, o vor prelungi pâna in ianuarie, pentru ca toata populatia sa fie imunizata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS