13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPierderile de energie termica vor micsora pretul apartamentelor

Pierderile de energie termica vor micsora pretul apartamentelor

Desi au la dispozitie un program de reabilitare termica a locuintelor, care prevede ca lucrarile sa fie finantate de proprietari intr-o proportie de numai 33%, craiovenii nu prea se inghesuie sa se inscrie in acest program.


Potrivit Legii nr. 372/2005, privind reforma energetica a cladirii, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, incepând din 2010, persoanele care vor dori sa vânda sau sa inchirieze un imobil vor avea nevoie de un certificat de eficienta energetica. „Certificatul de performanta energetica a cladirii se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile prevazute la articolul 7 (locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamânt, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert si alte tipuri de cladiri consumatoare) care se construiesc, sunt vândute sau inchiriate“, prevede legea.


„Apartamentele cu pierderi mari de energie termica vor inregistra scaderi de pret“


Certificatul de eficienta energetica este un document tehnic cu caracter informativ, valabil zece ani de la eliberarea sa, care va atesta performanta energetica a unei cladiri (stabileste in ce clasa energetica se situeaza cladirea respectiva printr-un calificativ de la J la A, unde litera J indica pierderi masive de caldura). Certificatul va fi asadar o carte de vizita a constructiei respective, care stabileste parametrii reali de eficienta energetica pornind de la retele externe, de la retele de interior, de la structura peretilor sau pierderile de caldura si masurile care trebuie luate pentru imbunatatirea performantei energetice a cladirii. Acesta va fi elaborat de un auditor energetic atestat, in urma unei expertize energetice.


„Acest certificat va fi cum e cadastrul, numai ca va evalua nivelul de confort termic din imobil. In functie de clasa energetica in care se incadreaza, valoarea imobilului va fi mai mica sau mai mare“, a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din Primaria Craiova.


Afirmatia este sustinuta si de agentii imobiliari. „Si in acest moment acest aspect este luat in considerare atunci când se pune problema alegerii unui apartament. Astfel, in piata exista deja o usoara diferenta de pret intre apartamentele racordate la Termoficare si cele la centrale termice. Drept urmare, o data cu introducerea acestor clasificari, apartamentele cu pierderi mari de energie termica vor inregistra scaderi de pret“, a declarat Niculina Otovescu, directorul agentiei imobiliare Bela.


Craiovenii ignora Programul „Reabilitarea“


Cu toate ca valoarea imobilului va fi influentata de calificativul primit, deocamdata craiovenii nu prea se inghesuie sa acceseze Programul national „Reabilitarea“ (proiect de reabilitare termica a cladirilor multietajate) derulat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in colaborare cu Autoritatile Administratiei Publice Locale. Obiectivul acestui program este tocmai imbunatatirea confortului termic in locuinte si implicit reducerea facturilor pentru intretinerea cladirii, prin scaderea consumurilor energetice. Avantajul sau este acela ca lucrarile de reabilitare termica vor fi finantate atât de la bugetul de stat – in procent de 34%, cât si de la bugetul local – in procent de 33%, si de la asociatiile de proprietari – 33%. „Practic, doua treimi din cheltuielile legate de reabilitarea termica vor fi suportate de altcineva. Totusi, pâna acum nu au fost depuse decât doua dosare (Asociatia de Proprietari 10 Aeroport si Asociatia Bloc 64A – 65A1 Craiovita Noua – n.r.)“, a spus Marian Giubelan. Potrivit acestuia, alte câteva asociatii si-au exprimat intentia de a fi inscrise in program, fara a depune insa actele necesare.


In afara celor 34% din cheltuielile de executie a lucrarilor, bugetul de stat mai suporta si cheltuielile legate de expertiza energetica a imobilului, certificatul energetic, auditul energetic (propune solutii pentru reabilitare) si proiectul lucrarilor de reabilitare.


Masuri de reabilitare termica


termoizolarea peretilor exteriori


termoizolarea terasei


termoizolarea planseului peste subsol


termoizolarea conductelor de distributie a agentului termic


Masuri aplicate elementelor aflate in proprietate individuala: montarea tâmplariei exterioare performanta energetic; contorizarea consumurilor individuale de apa calda de consum; modernizarea corpurilor de incalzire; montarea repartitoarelor de costuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS