Cultura de la miezul noptii

Autori


Luni seara, sala „I.D Sirbu“ a Teatrului National „Marin Sorescu“ s-a dovedit prea mica pentru numarul mare de craioveni veniti sa-i vada jucând pe Mircea Diaconu si Alexandru Repan. A fost nevoie chiar sa se suplimenteze numarul de locuri pentru ca toti cei prezenti sa poata urmari spectacolul. Teatrul Nottara din Bucuresti a participat la cea de-a X-a editie a Zilelor Municipiului Craiova cu spectacolul „Variatiuni enigmatice“ de Eric-Emanuel Schmitt, jucat de cei doi mari actori.

Piesa, o poveste de iubire cu rasturnari de situatie spectaculoase in care umorul s-a impletit cu elemente de tragedie, a cucerit publicul inca din primele minute. Timp de 90 de minute, spectatorii au trait cu intensitate povestea pusa in scena de cele doua personaje, iar la sfârsit Mircea Diaconu si Alexandru Repan au fost rasplatiti cu ropote de aplauze.

Actrita Cerasela Iosifescu a jucat teatru printre tineri

Prima seara culturala din cadrul manifestarii Zilele Municipiului Craiova a aratat ca in viata craiovenilor este nevoie si de teatru si poezie. Acestia au raspuns invitatiilor lansate de organizatori si au „luat cu asalt“ cluburile unde aveau loc spectacole de teatru. „Vedeta“ serii era spectacolul Teatrului Nottara „Doi pe-o banca“, cu renumitii actori Emil Hossu si Catrinel Dumitrescu, dar acesta nu s-a mai jucat din „motive tehnice “, asa cum au explicat organizatorii. Chiar daca teatrul bucurestean si-a anulat reprezentatia, craiovenii au putut alege intre alte doua spectacole de teatru. Clubul Prometeus si ARCUB Bucuresti au prezentat spectacolul „Ciudat imobil“, piesa interpretata de un singur actor si doi muzicieni, dupa poezia cu acelasi titlu a lui Jaques Prevert. Prin monologul ei, actrita Cerasela Iosifescu prezinta realitatea vietii cotidiene si a complexelor cu care oamenii refuza sa se confrunte si care le afecteaza viata, complexe care sunt „creatia“ lor si nu a lui Dumnezeu. In final, nici chiar Dumnezeu nu ne mai poate salva de propriile noastre lasitati. „Tatal nostru, carele esti in ceruri, ramâi acolo…“. Spectacolul a fost primit cu entuziasm de craiovenii, majoritatea tineri, care s-au inghesuit si au stat chiar pe jos in clubul unde a avut loc spectacolul. Ropotele de aplauze de la sfârsit au demonstrat ca si tinerii craioveni sunt in cautarea unei culturi care sa-i reprezinta si sa faca parte din lumea lor.

Iubitorii muzicii folk, in extaz

Iubitorii muzicii folk au inceput saptamâna cu un concert memorabil. Mircea Vintila, Eugen Avram, Walter Ghicolescu, precum si trupa de jazz Teamsters au cântat luni seara in clubul „Da Vinci“. Solisti si spectatori, toata lumea s-a simtit atât de bine, incât petrecerea a continuat mult dupa ora 24.00. Mircea Vintila, vedeta serii, s-a declarat incântat de publicul craiovean si a promis ca va cânta cât de curând in Banie. „A fost minunat! Spectatorii au fost atât de bucurosi si de entuziasmati! De fapt, eu sunt obisnuit cu o astfel de reactie din partea publicului oltean, pentru ca am mai avut concerte mari in Banie“, a spus Mircea Vintila, dupa ce a parasit scena improvizata. Artistul a tinut sa cânte atât hituri, precum „Toti intr-o barca“ sau „Madama de pica“, cât si melodii mai noi, de pe recentul album „Opere si operete“, „pentru a pastra interesul fanilor pentru folk“.


Tinere talente in concert la Liceul de Arta „Marin Sorescu“

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si Liceul de Arta „Marin Sorescu“, in colaborare cu Orchestra Filarmonicii „Oltenia“, au organizat luni, cu prilejul editiei a X-a a Zilelor Municipiului Craiova un concert extraordinar, dirijat de maestrul Alexandru Iosub. In spectacol si-au demonstrat talentul elevi ai Liceului de Arta: la trompeta Catalin Coditoiu, elev in clasa a XI-a, si David Cotoi, elev in clasa a IX-a, la pian Adela Liculescu, eleva in clasa a VII-a, iar la chitara clasica Alexandru Munteanu, elev in clasa a X-a. Din program au facut parte fragmente din Concertul in Mi bemol major pentru trompeta si orchestra, Sonata in Si bemol major pentru trompeta si orchestra, fragmente din Concertul in La major pentru pian si orchestra si fragmente din „Concierto de Aranjuez“.

Spectacolul „Coana Chirita“, cu sala arhiplina

„Coana Chirita“, spectacol prezentat luni la Teatrul Liric „Elena Theodorini“ din Craiova, cu ocazia Zilelor Municipiului, a adunat sute de spectatori. Din distributia spectacolului a facut parte celebra Stela Popescu, care a interpretat-o pe Coana Chirita, scenografia a fost realizata de Viorica Petrovici, regia de Cristian Mihailescu, iar muzica de Al. Flechtenmacher. Piesa este o adaptare dupa „Chirita in provincie“ de Vasile Alecsandri. Sala a fost ocupata pâna la refuz, din public facând parte copii, parinti si vârstnici.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 octombrie 2006

Actualitate

» Solemnitate si poezie
» Regal artistic pe scena Teatrului Liric
» Craiovenii digera greu „Giocondele“
» Eminescu „a dat mâna“ cu Macedonski
» Eminescu „a dat mâna“ cu Macedonski
» Farmaciile veterinare pun lacatul pe usa
» Teza cu subiect unic, in premiera
» Candidati slab pregatiti la concursul de directori
» Confuzii privind gratuitatea antidiabeticelor
» CAS nu deconteaza implanturile de stend

Local

» Si-a omorât sotia in bataie
» Euro falsi descoperiti in vama
» Incendiu la schela de la Movileni
» Accident mortal la Ganeasa
» O Dacie a intrat intr-un microbuz de transport persoane
» A ars de viu
» Copil mort, gasit in gunoi
» La Târgu Jiu a mai cazut un tavan ANL
» Autoritatile silvice incurajeaza turismul cinegetic
» Luxten, premiata din greseala
» „Traviata“, un spectacol de vis
» Felicia Filip: „Nu orice artista mare este o DIVA“
» Impartirea penibilului la Salonul Municipal de Arte „Craiova 2006“
» Filarmonica „Oltenia“ cinsteste Zilele Craiovei
» Giorgi, candidat la Urbanism
» Sute de miliarde, blocate in actiuni minuscule
» Operatorul regional de apa, tinut in sah de Primaria Craiova

Dolj

» Directorii numiti ilegal, avizati de CJ
» „Nevazatorii“ cu cont la CEC, verificati
» Gabaritul depasit, sanctionat de administratia judeteana
» Fost politist, director la SPP-ul CJ

Gorj

» Bodu a bulversat Directia Finantelor Publice
» Morega, doctor de doua ori

Bani & Afaceri

» Cursurile gratuite le dau idei intreprinzatorilor din agroturism
» S-a deschis Banca Italo-Romena
» Disponibilizari la Lupeni
» Firmele investesc in cartiere rezidentiale si la Craiova
» Scurte stiri

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Picatura de cunoastere
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Trucuri pentru un machiaj de seara
» Spune-mi cum te tunzi ca sa iti spun cine esti
» Scurte stiri

Opinii

» UTILITATEA LUCRURILOR INUTILE
» Inchideti televizoarele!
» Oare Antonescu de „avocati“ are nevoie?

Top