21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii intra in iarna cu datorii

Craiovenii intra in iarna cu datorii

Restantele de sute de miliarde de lei ale asociatiilor de proprietari sunt in continua crestere si la sfârsitul acestui an, desi furnizorii de utilitati au avertizat ca vor apela la debransare.


Asociatiile de proprietari din Banie vor intra si in aceasta iarna cu restante catre furnizorii de utilitati. Contrar asteptarilor autoritatilor locale, craiovenii in loc sa isi achite din debite, pe timpul verii, au acumulat datorii si mai mari. In aceasta situatie, furnizorii se vad obligati ca iarna sa ii debranseze pe rau-platnici de la apa rece, caldura si apa calda, sperând ca in acest fel nivelul incasarilor va creste considerabil. Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare (RATf) si ai Regiei Autonome de Apa (RAA) au declarat ca nu stiu ce sa mai faca pentru a-si recupera banii.


Pentru ca nu au reusit sa incaseze la rândul lor din restante, asociatiile sunt datoare vândute furnizorilor de utilitati, dar nu dispun de banii necesari pentru plata facturilor. Reprezentantii asociatiilor considera ca, daca vor ramâne fara utilitati, rau-platnicii vor strânge cureaua si vor mai achita din datorii. „Fiecare scara de bloc are gigacalorimetru, iar celor care au restante mari le va fi intrerupta furnizarea. Poate când se vor vedea in frig vor face rost de banii necesari“, a spus un reprezentant al Asociatiei nr. 10 Craiovita Noua.


Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din Primaria Craiova, a precizat ca, fiind persoane juridice, asociatiile nu pot fi constrânse de municipalitate in nici un mod sa fie la zi cu platile. „Noi i-am atentionat in mai multe rânduri despre efectele neachitarii furnizorilor, acestia la rândul lor fiind obligati sa isi plateasca furnizorii, in caz negativ ramânând fara utilitati“, a spus Giubelan.


Craiovita Noua si Valea Rosie, cartiere codase la plata utilitatilor


Potrivit viceprimarului Sorin Iordache, cele mai multe asociatii care au debite foarte mari catre furnizori sunt in cartierele Craiovita Noua si Valea Rosie, unde locuiesc cu preponderenta persoane cu venituri minime. „Probabil le vom opri din nou apa calda si caldura, dar asta nu ii va impulsiona sa achite. Noi tot vom avea de incasat sume colosale si vecinii de buna credinta vor ramâne si ei fara utilitati. Am inceput deja sa fim asaltati cu telefoane de craiovenii care locuiesc in asociatiile bransate la centrale pe gaz, deci depind de Distrigaz. Ne-au reprosat ca facem discriminari ca unora le dam caldura, iar lor nu. Vrem sa inteleaga ca nu noi am oprit incalzirea, ci Distrigaz, pentru ca mai are de recuperat sase miliarde de lei“, a spus Iordache.


O situatie mai buna se inregistreaza la Regia Autonoma de Apa, insa nici aici valoarea datoriilor, comparativ cu anul trecut, nu a scazut semnificativ. Ultimele date furnizate de reprezentantii regiei aratau ca la sfârsitul lunii septembrie mai erau de incasat 82 de miliarde de lei. Si aici in topul datornicilor conduc asociatiile cu peste 53 de miliarde de lei. Pe lista figureaza cu datorii la ambele regii Asociatiile nr. 14 1 Mai, nr. 24 Craiovita Noua si nr. 2 Cerna.


Autoritatile cauta masura ideala pentru recuperarea restantelor


Furnizorii de utilitati nu sunt insa la primele incercari disperate de a mai recupera din debite, pâna in prezent facând apel la mai multe masuri de constrângere, care s-au dovedit insa ineficiente.


Cele doua institutii au incercat inca din anul 2000 sa actioneze in judecata direct asociatiile de proprietari, insa abia dupa ce au avut câstig de cauza si-au dat seama ca nu au ce executa deoarece asociatiile nu aveau nimic in proprietate. Astfel, furnizorii au ramas cu dreptatea in acte, dar cu aceleasi datorii si obligate sa ramâna la mâna asociatiilor, care si-au luat la rândul lor obligatia de a recupera din restantele proprietarilor.


Pentru ca debitele cresteau vertiginos, anul acesta, furnizorii au propus incheierea unui protocol cu asociatiile de proprietari, prin care sa preia macar dosarele familiilor ale caror datorii se apropie de limita de prescriere si sa ii cheme in instanta pentru recuperarea prejudiciului. Din pacate, aceasta optiune nu a avut efectul scontat, foarte putine asociatii fiind de acord cu cesionarea dreptului de executare silita. „O parte si-au dat acceptul pentru a scapa in acest fel de achitarea taxei de executare. Au fost scazute astfel cu datoriile celor care urmeaza sa fie executati. Nu e cea mai buna masura, deoarece datornicilor le-au fost scoase la vânzare apartamentele“, a incheiat Giubelan.


Datoriile cresc iarna


La inceputul lunii octombrie, Termoficarea avea de incasat de la 350 de asociatii de proprietari 900 de miliarde de lei. Viceprimarul Iordache crede ca in primavara lui 2007 valoarea restantelor va depasi din nou valoarea critica de 1.000 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU