10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu - la ceas aniversar

Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu – la ceas aniversar

Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, a implinit ieri 47 de ani. Totodata, la sfârsitul acestei saptamâni se vor implini sase ani de la inscaunarea sa ca Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.


Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu s-a nascut pe 19 octombrie 1959, in localitatea Corbi, judetul Arges, intr-o familie cu sapte copii, din care patru aveau sa intre in monahism. Scoala generala a urmat-o in localitatea natala, iar Seminarul Teologic, la Craiova, intre anii 1974-1979. Dupa efectuarea stagiului militar la Vânju Mare, in judetul Mehedinti, in perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, obtinând titlul de licentiat in Teologie cu lucrarea: „Voturile monahale in lumina desavârsirii crestine“. Intre anii 1986-1990 a urmat cursurile Institutului Teologic „Saint Serge“ din Paris, obtinând titlul de doctor in Teologie, calificativul obtinut fiind: summa cum laude. In anul 1984 a intrat in viata monahala la Schitul Crasna, judetul Prahova, primind numele Teofan. Este ierodiacon si ieromonah din 1985, iar in perioada 1987-1990 este duhovnicul Mânastirii „Acoperamântul Maicii Domnului“ din Bussy en Othe – Franta. Intre 1990 si 1991 este Secretar al Cabinetului Patriarhal, iar din 1991 pâna in anul 2000 este numit Episcop Vicar Patriarhal. In aceasta perioada s-a ocupat de relatiile externe bisericesti, fiind responsabil de legatura Patriarhiei Române cu comunitatile românesti din jurul granitelor si din diaspora, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1994, responsabil cu probleme de invatamânt teologic universitar si preuniversitar, coordonator al Sectorului Patriarhal „Biserica si Societatea“, coordonator al Sectorului pentru opera de caritate „Diaconia“ al Patriarhiei Române, presedinte al Asociatiei „Diaconia“, presedinte al Asezamântului bisericesc medico-farmaceutic „Vasiliada“ etc.


Din octombrie 2000 este ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. In aceasta calitate a initiat si finalizat printre altele: infiintarea Episcopiei Severinului si Strehaiei, infiintarea postului de radio „Logos“ al Arhiepiscopiei Craiovei, infiintarea Tipografiei eparhiale, infiintarea de noi protoierii, infiintarea Centrului de Pelerinaj „Sfântul Nicodim“ al Mitropoliei Olteniei, infiintarea de asezaminte sociale: Aripi de Lumina, Aripi de Serafimi, Sfântul Dimitrie Basarabov, Casa Samuel, Casa Romano-Kher. In paralel cu exercitarea responsabilitatii este si presedinte al Comisiei canonice, juridice si pentru disciplina a Sfântului Sinod si presedinte al Comisiei Bisericii Ortodoxe Române pentru relatiile cu Biserica Catolica.


A scris numeroase articole si studii in reviste si ziare atât din tara, cât si din strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc. In prezent, este presedinte al colegiilor de redactie ale publicatiilor: „Mitropolia Olteniei“, „Cetatea Crestina“, „Studii“ (Centrul de Studii de Teologie Aplicata). A fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios“ in grad de Mare Cruce, din partea Presedintiei Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII