27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

ISU Gorj, decapitat

Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj este cercetat penal deoarece ar fi incercat sa fraudeze concursul organizat pentru ocuparea a patru posturi de subofiteri telefonisti si pentru ca in luna august a favorizat o persoana sa fie admisa pe un post de sofer.


Locotenent-colonelul Mihaita Liviu Dumitrascu, seful ISU Gorj, a intrat in atentia ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Craiova, pe 21 septembrie. Oamenii legii au fost sesizati ca Dumitrascu intentiona sa favorizeze patru persoane care urma sa candideze pe 22 septembrie la un concurs de ocupare a unor posturi de subofiteri.


In dimineata concursului, membrii comisiei de examinare au primit ordin de la inspectorul-sef Dumitrascu sa faca in asa fel incât favoritii sai sa fie promovati. Un maior, ofiter din comisie, nu a fost de acord cu ordinul dat de seful sau, mai ales ca printre cei patru „pilosi“ se afla un tânar care indeplinise stagiul militar la pompieri si crease mai multe probleme disciplinare. Când a vazut ca membrii comisiei nu pot fi influentati atât de usor, Dumitrascu le-a dat de inteles ca ordinul pentru angajarea celor patru vine de sus, de la minister. De la tonul de discutie, aproape prietenesc, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a trecut la amenintari la adresa ofiterilor din subordinea sa, dupa care a parasit incaperea, crezând ca s-a facut inteles.


Teapa subordonatilor


A doua zi, examenul s-a desfasurat conform programului, intre orele 10.00 si 12.00, intr-o sala a Hotelului „Brâncusi“ din Târgu Jiu, dupa care lucrarile au fost semnate si predate comisiei. Fiecare lucrare a fost corectata in prezenta candidatului, iar celor favorizati, conform „intelegerii“, le-au fost inmânate grile in alb si le-au fost dictate raspunsurile corecte.


Conform declaratiilor martorilor, de fata a fost si colonelul Dumitrascu, care s-a aratat foarte multumit de modul cum decurge examenul, insa in borderoul de examinare cei din comisie au prins grilele initiale cu raspunsurile date de cei patru. Surpriza a fost de proportii pentru Dumitrascu la afisarea rezultatelor.


Nici unul dintre cei 67 de candidati nu promovase examenul, nici macar cei patru „protejati“. Seful ISU Gorj si-a iesit din fire si a convocat de urgenta doi ofiteri din comisie in biroul sau pentru remedierea situatiei.


Conform celor constatate de ofiterii anticoruptie, Dumitrascu le-a dat cinci minute de gândire celor doi ofiteri pentru a rezolva problema, subliniind ca a comunicat deja la Bucuresti ca toate cele patru posturi au fost ocupate.


Dupa ce cele cinci minute au trecut, ofiterii i-au spus ca lucrarile „servite“ nu mai exista, acestea fiind distruse. Toata discutia a fost inregistrata de ofiterii DGA, iar stenograma sa a fost atasata la dosarul inaintat procurorilor.


Cercetarile ulterioare au demonstrat faptul ca seful ISU Gorj, in luna august, cu ocazia concursului organizat pentru ocuparea a 17 posturi de subofiteri conducatori auto, cu sprijinul comisiei de aceasta data, a favorizat angajarea unui barbat pe un post scos la concurs. S-a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dumitrascu, acesta fiind cercetat in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta.


De asemenea, Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a dispus pe 11 octombrie punerea la dispozitie a colonelului pe toata perioada desfasurarii anchetei, timp in care functia de sef al ISU Gorj este ocupata de prim-adjunctul sefului ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS