10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-au finalizat lucrarile la Urgenta

S-au finalizat lucrarile la Urgenta

Spitalul de Urgenta Craiova va fi dotat pâna la sfârsitul anului cu aparatura moderna de monitorizare pentru urgenta. Pentru montarea aparatelor a fost nevoie insa de sase luni de lucrari in care s-a incercat modificarea aspectului Unitatii de Primire Urgente. Acum sectia arata la fel de jalnic.


La Spitalul de Urgenta Craiova au fost finalizate lucrarile de amenajare a Unitatii de Primire Urgente (UPU). Aici urmeaza sa fie amplasata pâna la sfârsitul anului aparatura medicala performanta in valoare de 850.000 de euro, achizitionata in cadrul programelor de ameliorare a serviciilor de urgenta. Miercuri, la intâlnirea convocata la Bucuresti de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru analizarea stadiului de pregatire a unitatilor sanitare, conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a raportat indeplinirea obiectivului. „Conditia princeps pentru initierea receptiei este stadiul de pregatire a spatiilor pentru receptia si instalarea acestor echipamente, care trebuie aliniat unor standarde de design si functionalitate strict si incadrat intr-un circuit functional fluent, coerent si corect medical si epidemiologic. In prezent, spatiile fizice necesare pentru receptie sunt in stadii finale de amenajare, urmând a se definitiva plasarea utilitatilor medicale, mobilierul, registratura, triajul, spatiile anexe“, a sustinut dr. Luciana Rotaru, coordonator UPU.


Exista o explicatie


Dincolo de cuvintele pompoase, ceea ce s-a realizat insa la spitalul craiovean – cu forte proprii in aproximativ o jumatate de an – este dezamagitor. Au fost darâmati câtiva pereti, montate niste perdele de pânza in jurul paturilor si… gata Urgenta. S-a lucrat lent, in reprize, si prost, dovada peretii spoiti cu var si finisajele executate de mântuiala sau mai bine zis lipsa finisajelor. Spitalul are insa o scuza. Din cauza fondurilor insuficiente a trebuit sa faca aceste lucrari in regie proprie. In plus, muncitorii au fost nevoiti sa faca mai multe lucruri odata, pe lânga lucrarile respective fiind angrenati si in lucrari de reparatii la subsolul cladirii sau in demolarea chioscurilor din incinta spitalului.


Cu toate modificarile facute, Urgenta arata parca la fel. Aceleasi cearsafuri roase de vreme, aceleasi cadre medicale nerabdatoare cu bolnavii, vechile paturi metalice ruginite, chiuvetele incomplete si toaletele mizere, doar ca sunt asezate altfel.


Personalul va fi suplimentat de la alte sectii


Planurile „marete“ de amenajare a unui spatiu corespunzator pentru primirea ambulantelor, a unei sali de asteptare si unificarea unitatii de primire urgenta cu serviciul SMURD au ramas doar pe hârtie. Cu toate acestea, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj si ai UPU sustin ca realizarea noii structuri este o reusita care nu mai are nevoie pentru a functiona perfect decât de suplimentarea numarului de angajati, de cei 10.000 de euro care trebuie sa vina de la Ministerul Sanatatii pentru montarea aparaturii medicale si de mari sume de bani care sa sustina investitia facuta.


„Cu toate aceste eforturi derulate cu perseverenta pe durata mai multor ani, o serie de fonduri necesare ramân inca neacoperite, iar obtinerea personalului specializat in medicina de urgenta ramâne dificila atât din cauza restrictiilor bugetare, cât si din cauza numarului constant mic de specialisti din aceasta specialitate“, a mentionat Luciana Rotaru.


Pentru completarea personalului din urgenta nu se vor putea face angajari, insa conducerea spitalului a gasit o idee, redistribuirea personalului medical din sectiile supranormate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS