12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProstituatele au restante la fisc

Prostituatele au restante la fisc

Amenzile neplatite aplicate de politie ajung la fisc pentru executare. Misiunea inspectorilor de la finante este aproape imposibila, in conditiile in care majoritatea prostituatelor nu pot fi gasite la adresele din buletin si nu au in proprietate bunuri executabile.


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj are mari probleme cu prostituatele, din cauza ca legea cere fiscului sa execute amenzile neplatite, incasate de fete in urma raziilor efectuate de politie. De regula, prostituatele nu pot fi gasite la adresele din buletin si nu au bunuri executabile in proprietate, asa incât misiunea inspectorilor de la fisc devine aproape imposibila.


Potrivit celor precizate de subcomisarul Cristi Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Dolj, numai in primele noua luni ale lui 2006 amenzile aplicate de politie pentru prostitutie depasesc 100 de milioane de lei. „Potrivit Legii nr. 61/1991 republicata, prostitutia se sanctioneaza cu amenzi contraventionale cuprinse intre 5 si 150 de milioane de lei. De regula, noi am aplicat amenda minima, pentru ca nu avea rost sa incarcam situatiile fiscului degeaba. Oricum, aceste amenzi nu se platesc si ajung la ei pentru executare. De executat, sunt foarte greu de executat, pentru ca, de obicei, majoritatea nu mai locuiesc la domiciliul din buletin, sunt plecate de mai multi ani de acasa si locuiesc la alte adrese, fara acte“, a spus Ciocoiu. Conform acestuia, creantele acumulate de-a lungul anilor depasesc cifra miliardelor. Intre timp, prostitutia de marginea strazii s-a mutat in apartament. „Traseele sunt mai scurte si calcate frecvent de politie. Clasicele fete din cartierul Lapus au disparut. La iesirea din oras, spre Drobeta Turnu Severin, se lucreaza inca la autostrada si nu au loc. Asa s-a dezvoltat prostitutia de apartament“, a mai precizat Cristi Ciocoiu. Politistii au trecut direct la intocmirea de dosare penale pe numele prostituatelor, care au incasat deja mai multe amenzi. Ei trebuie sa demonstreze repetabilitatea faptelor si ca practicantele nu au alte surse de venit. In acest an, s-au intocmit deja 14 dosare, invinuitele riscând intre trei luni si trei ani de inchisoare. De partea cealalta, directorul fiscului doljean, Silviu Dumitru, spune ca executarile amenzilor neplatite merg greu din aceleasi motive enumerate mai sus. „De incasat, s-a incasat praful de pe toba. Noi nu tinem o evidenta separata a curvelor. Sunt alte lucruri mai importante in tara asta decât aspectele astea“, a spus Dumitru.


Afacere de 600 de milioane de euro


Si in tara, fiscul contabilizeaza restante importante din amenzile neplatite de prostituate. Numai in Bucuresti, acestea datoreaza statului peste trei milioane de euro, contravaloarea a mai mult de 22.000 de amenzi neplatite. Autoritatile se gândesc ca o solutie ar fi sa solicite instantelor judecatoresti inlocuirea platii amenzilor cu prestarea unui anumit numar de ore de munca in folosul comunitatii. Potrivit unui studiu realizat relativ recent, in România exista circa 300.000 de prostituate. Industria sexului a fost estimata la venituri de aproximativ 300 de milioane de euro.


Aici, cei care au comparat datele statistice au apelat la un mic exercitiu de imaginatie. Spre exemplu, la un pret mediu de cinci euro pe zi, doi clienti si 200 de zile lucratoare pe an, cele 300.000 de prostituate ar avea o cifra de afaceri ametitoare: 600 de milioane de euro. Daca aceasta afacere ar fi legala si impozitata cu cota unica de 16%, statul ar incasa 96 de milioane de euro. In lei, inseamna aproximativ 3.400 de miliarde de lei vechi, cifra care ar putea reduce simtitor deficitul bugetar al tarii. Alte estimari spun ca prostituatele care muncesc in strainatate trimit in tara, anual, peste 25 de milioane de euro. 40% din prostituatele care lucreaza in Franta ar fi românce. Numai de aici, suma anuala trimisa in tara ar fi de circa cinci milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS